Foto: Reuters/Scanpix
Otrdien Armēnijā, Kalnu Karabahā un armēņu diasporās ārzemēs atzīmē Osmaņu impērijas Genocīda upuru piemiņas dienu, vēsta ārvalstu mediji.

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā Osmaņu Turcija vajāja un apspieda armēņus. No 1915. līdz 1917. gadam sistemātiskā genocīdā gājuši bojā 1,5 miljoni armēņu.

Pirmdien vakarā Erevānā noticis pasākums pie 1915. gada Genocīda upuru memoriāla, kura laikā tika sadedzināti Turcijas karogi. Otrdien memoriālu apmeklēs Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans, kā arī citi valdības pārstāvji un parlamenta deputāti, ārvalstu diplomāti, diasporu pārstāvji un kultūras darbinieki. Erevānas Svētā Gregorija apgaismotāja katedrālē notiks ekumeniskais piemiņas dievkalpojums.

Armēnija ir oficiāli paudusi viedokli, ka no 1915. līdz 1917.gadam 1,5 miljoni armēņu gājuši bojā sistemātiskā genocīdā un ka politisku lēmumu par šā genocīda īstenošanu ir pieņēmusi tolaik Osmaņu impērijā valdošā jaunturku partija. Savukārt šīs impērijas mantiniece Turcija apgalvo, ka 300 tūkstoši armēņu un tūkstošiem turku un kurdu nogalināti pilsoniskā konfliktā, kad armēņi sacēlušies pret Osmaņu impērijas varu. Armēņu genocīda faktu ir atzinušas daudzas pasaules valstis. Tomēr Turcija tradicionāli noliedz, ka 1915. gadā būtu noticis genocīds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!