Foto: DELFI

Degvielas izņemšana no 1986. gadā avarējušās Černobiļas atoemelektrostacijas (AES) ceturtā energobloka sāksies ne agrāk, kā pēc 30 gadiem, atsaucoties uz Ukrainas Ārkārtas situāciju ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Aptuveni 10 gadus vajadzēs, lai izveidotu jaunu drošības sarkofāgu un demontētu vecās, nedrošās konstrukcijas ap avarējušo energobloku. "Pēc 30 gadiem tiks izņemta un apglabāta kodoldegvielu saturošā masa," pavēstīts ministrijas rīkotā preses konferencē. Kodoldegvielas izņemšanai no avarējušā bloka zem sarkofāga tiks konstruēta speciāla robotu tehnika. Pārējie darbi AES pārveidē par drošu objektu turpināsies 60 gadus.

26. aprīlī paredzēts sākt jauna pārseguma montāžu pār ceturto AES energobloku. Aptuvenās sarkofāga izmaksas ir 935 miljoni eiro (651 miljons latu).

Černobiļas AES ir slēgta atomelektrostacija, kura atrodas blakus Ukrainas pilsētai Pripetei. 1986. gada 26. aprīlī, veicot eksperimentu, uzsprāga atomelektrostacijas ceturtais reaktors, izraisot kodolkatastrofu, kas novērtēta ar septīto līmeni pēc Starptautiskās kodolnegadījumu skalas. Šis negadījums tiek uzskatīts par lielāko atomelektrostaciju katastrofu pasaules vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!