Foto: Reuters/Scanpix
Bijušajam Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājam Dominikam Strosam-Kānam ir aizdomas, ka viņa politisko karjeru pērn iznīcināja "politiskie ienaidnieki", kas parūpējās, lai informācija par viņa seksuāla rakstura attiecībām ar Ņujorkas viesnīcas istabeni tiek iztirzāta publiski, teikts britu laikraksta "Guardian" interneta vietnē ievietotajā materiālā.

Šī bija pirmā reize, kad Stross-Kāns publiski runāja par notikumiem, kas saistīti ar pērn maijā sākušos skandālu, kad viņu izvarošanas mēģinājumā apsūdzēja Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabene, kas pielika punktu Strosa-Kāna politiskajai karjerai, lai gan viņš iepriekš tika uzskatīts par sīvāko pašreizējā prezidenta Nikolā Sarkozī konkurentu uz prezidenta amatu.

"Guardian" vēstīja, ka vairāk nekā divās stundas garajā intervijā bijušais SVF vadītājs atklājis, ka ir pārliecināts, ka viņa politiskās karjeras sagraušanu vadīja viņa politiskie ienaidnieki.

Lai gan Stross-Kāns nedomā, ka viņa pretinieki ir gājuši tik tālu, lai sarīkotu viņa un "Sofitel" istabenes Nafisatas Diallo sastapšanos, "viņš domā, ka viņiem bija nopietna loma, noklausoties telefonsarunas un pārliecinoties, lai istabene vēršas policijā un lai privāts sakars pārvēršas par publisku skandālu", rakstīja "Guardian", kas norādīja, ka viņš acīmredzot runāja par cilvēkiem, kas strādā ar Sarkozī un viņa pārstāvēto partiju "Tautas kustības savienība" (UMP).

"Iespējams, es biju politiski naivs, bet es vienkārši neticu, ka viņi ietu tik tālu, nedomāju, ka viņi atrastu jebko, kas mani apturētu," teicis Stross-Kāns.
Pērn tika gaidīts, ka Stross-Kāns būs Sociālistu partijas kandidāts prezidenta vēlēšanās šogad.

"Es plānoju oficiāli paziņot par kandidēšanu 15.jūnijā un nešaubos, ka būtu kļuvis par Sociālistu partijas kandidātu," laikraksts citēja Strosa-Kāna teikto.

Stross-Kāns pērn bija iesaistīts vairākos skandālos, kas praktiski iznīcināja viņa politisko karjeru.

Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabene Nafisata Diallo apgalvoja, ka pērn 14.maijā Stross- Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Stross- Kāns tās pašas dienas vakarā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross- Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni, bet pēc divām dienām Stross-Kāns pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā, un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības.

Prokurori atzina, ka Strosam- Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā. Tā kā istabene savās liecībās vairākkārt melojusi, prokurori uzskata, ka kriminālapsūdzības nevar uzturēt, teikts 25 lappušu garajā prokuroru lūgumā tiesnesim, kas 23.augustā atcēla Strosam- Kānam izvirzītās apsūdzības, un viņš varēja atgriezties Francijā.

Franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdzēja Strosu- Kānu mēģinājumā viņu izvarot, tomēr oktobra vidū atteicās no nodoma iesniegt civilprasību pret Strosu- Kānu, jo Francijas prokurori izbeidza izmeklēšanu lietas noilguma dēļ.

32 gadus vecā prozaiķe un žurnāliste Banona iesniedza prokuratūrā sūdzību pret Strosu- Kānu, apsūdzot viņu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā, tomēr prokurori paskaidroja, ka pierādījumi atrasti vien par seksuālu uzbrukumu, kam ir īsāks nozieguma noilguma laiks nekā izvarošanas mēģinājumam.

Šogad Francijas ziemeļu pilsētā Lillē tika izvirzītas apsūdzības par līdzdalību sutenerismā.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 22.aprīlī sociālistu partijas kandidāts Fransuā Olands apsteidza Sarkozī un tiek prognozēts, ka viņš uzvarēs arī vēlēšanu otrajā kārtā 6.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!