Foto: Scanpix
Aprīlis Lielbritānijā bijis lietainākais pavasara mēnesis kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas 1910.gadā, lai gan martā sinoptiķi brīdināja par neizbēgamu sausumu, liecina Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta "Met Office" mājaslapā pieejamā informācija.

Nokrišņu daudzums no 1. līdz 29.aprīlim valstī vidēji bija 122 milimetri, bet norma ir 70 milimetru. Iepriekšējais lietainākais aprīlis bija 2000.gadā, kad nokrišņu daudzums sasniedza 120 milimetru.

Visvairāk nokrišņu bija Anglijā, kur dažas novērojumu stacijas aprīlī reģistrējušas trīsreiz vairāk nokrišņu nekā parasti. Vairākas apdzīvotas vietas skāra plūdi, un arī 1.maijā vietām Anglijā izplatīts brīdinājums par tālākiem plūdiem.

23.martā publicētajā "Met Office" pārskatā par gaidāmajām laikapstākļu tendencēm tuvākajos trīs mēnešos bija minēts, ka pēc nokrišņu iztrūkuma ziemā dažos Anglijas apgabalos jārēķinās ar "teju neizbēgamām sausuma izraisītām sekām".

"Met Office" martā prognozēja, ka laika periods no aprīļa līdz jūnijam būs sausāks nekā ierasts un ka aprīlis būs sausākais no šiem trim mēnešiem.

Lielbritānijas meteoroloģijas dienests 2009.gadā iedarbināja valsts lielāko superdatoru, kura skaitļošanas jauda atbilst vairāk nekā 100 tūkstošiem personālo datoru un kura uzstādīšanas izmaksas bija 33 miljoni mārciņu. "Met Office" apgalvoja, ka dārgais superdators, kas patērē tikpat elektroenerģijas, cik tūkstotis dzīvojamo māju, ļaus glābt tūkstošiem cilvēku dzīvību, paredzot dabas katastrofas un globālās sasilšanas ietekmi uz laikapstākļiem.

"Met Office" pārstāvis Stīvs Formens laikrakstam "Daily Mail" 2009.gadā sacīja, ka "šis dators mums ļaus sagatavot visprecīzākās laika prognozes". Viņš apgalvoja, ka jaunais superdators palīdzēs noskaidrot ne tikai to, kāds laiks gaidāms rīt un parīt, bet arī ļaus būtiski uzlabot ilgtermiņa prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!