Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas policija ir konfiscējusi degunradžu malumednieku īpašumus septiņu miljonu ASV dolāru (3,78 miljoni latu) vērtībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Līdzekļi konfiscēti trim aizdomās turētajiem par dalību degunradžu malumedniecības un to ragu nelegālās tirdzniecības shēmā. Divi no aizdomās turētajiem ir veterinārārsti. Konfiscētie līdzekļi ir iegūti noziedzīgā ceļā, uzskata vietējā policija.

Konfiscētie līdzekļi tikšot uzglabāti līdz izmeklēšanas beigām. Ja personas tiks notiesātas, līdzekļus izmantos cīņai ar noziedzību, stāsta policija. "Parasti, tie, kuri pastrādā šos noziegumus, pēc soda izciešanas atgriežas pie bagātīgas dzīves. Konfiscējot līdzekļus, noziedzniekiem vairs nav mantisko labumu, ko baudīt un tas dotu skaidru signālu, ka noziegums neatmaksājas," stāsta policijas pārstāvis Višnu Naidū.

Nelegālajās degunradžu ragu tirdzniecībā uz Āziju un Vidējiem austrumiem iesaistīti lieli noziedzīgi grupējumi, apgrozot miljardiem dolāru. Par spīti armijas spēku palielināšanai pie Dienvidāfrikas robežām, pēdējā gada laikā ir nogalināti 210 degunradžu. Pagājušajā gadā valstī tika nogalināti kopumā 450 degunradžu.

Kopš janvāra par dalību ar degunradžiem saistītos noziegumos valstī aizturētas 99 personas.

Pēdējo gadu laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc degunradžu ragiem, kurus Āzijas valstu tautu medicīnā uzskata par apveltītiem ar īpašu ārstējošo spēku. Tomēr zinātnieki apgalvo, ka rags ir no tā paša materiāla, kāds ir pirkstu nagiem un ka tam nav apstiprinātas dziedējošas īpašības.

Viena kilograma raga cena melnajā tirgū ir aptuveni 55 tūkstoši dolāru (30 tūkstoši latu), skaidro BBC.

Dienvidāfrikā dzīvo aptuveni 70 – 80% pasaules degunradžu populācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!