Foto: DELFI.lt
Lietuvas Sociālistiskās Tautas frontes priekšsēdētājs Algirds Paleckis iepriekš nepamatoti attaisnots apsūdzībās par padomju varas agresijas noliegšanu pret Lietuvu un tās iedzīvotājiem, tā otrdien nolēmusi Viļņas apgabaltiesa, vēsta portāls "Delfi.lt".

Tiesa, kura pasludināja notiesājošo spriedumu, atzina, ka sociālista līdera vaina ir pierādīta.

Tiesas kolēģija atzina, ka Paleckis, publiski paziņojot, ka 1991.gada 13.janvārī "savējie šāva uz savējiem", ir noliedzis Padomju varas agresiju Lietuvā.

Par šādu rīcību apelācijas tiesa viņam piesprieda naudassodu 10 400 litu apmērā (aptuveni 2121 lats). Prokurors iepriekš lūdza apsūdzēto sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz gadu.

Savukārt pirmā tiesu instance iepriekš apsūdzēto attaisnoja, uzskatot, ka viņš ar saviem vārdiem nav vēlējies noliegt 1991.gada notikumus vai aizskart cietušos, bet tikai balstījies uz rakstveida avotiem. Pirmā tiesu instance uzskatīja, ka Paleckis ir tikai izteicis savas domas.


Prokuratūra tiesas lemtajam nepiekrita, uzskatot, ka nav ņemti vērā vainu pierādošie apstākļi, un spriedumu pārsūdzēja. "Paļecka vaina ir pilnībā pierādīta," uzskata prokuratūra, norādot, ka viņš arī nav nožēlojis savus vārdus. "Viņš apzinājās, ka ar saviem vārdiem ir apvainojis mirušo tuviniekus un upurus, kuri cīnījās par brīvu Lietuvu," paziņojusi prokuratūra.

Lietuvas portāls "Delfi" vēsta, ka tiesas spriedumu otrdien klausījušies vairāki Krievijas mediji.

Portāls atgādina, ka Paļeckis apsūdzēts par to, ka pērn radio publiski paziņoja, ka 1991.gada notikumos pie televīzijas torņa "savējie šāva uz savējiem", tā noliedzot 13.janvāra notikumus.

1991.gada 13.janvārī, kad padomju varas karaspēks mēģināja sagrābt Viļņas televīzijas torni, bojā gāja 14 cilvēki, bet vairāk par 1000 cieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!