Foto: F64

Pieaugot dzīves līmenim, ir zudis Somijas iedzīvotāju entuziasms nodarboties ar ogu lasīšanu, un kampaņā kļūt par profesionāliem ogu lasītājiem pieteikušies vien trīs somi, piektdien vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE.

Tā kā ogu lasīšana Somijā piesaista arvien vairāk ārvalstnieku uzmanību, asociācija "Arktiskās smaržas", kas pārstāv ogu pārstrādātājus, jau vairākas nedēļas ar īpašu kampaņu mēģina piesaistīt vietējos, tomēr līdz šim pieteikušies tikai trīs somi.

"Tas ir sarūgtinājums. Mēs vēlējāmies organizēt loteriju [ar balvām] pirmo simts dalībnieku starpā," atzina asociācijas direktors Simo Moisio.

Viņš stāstīja, ka tagad somi ogas lasa vien savām personīgām vajadzībām un ogu lasīšana nodošanai Somijas mežos jau kļuvusi par vēsturi. Moisio uzsvēra, ka īpaši neieinteresēti meža veltes lasīt ir jaunieši.

Tomēr Somijas mežos ogot dodas iebraucēji, kuru darba metodes gan tiek kritizētas. Nesen izcēlās skandāls par ogu lasīšanu Repovesi Nacionālajā parkā valsts dienvidaustrumos, kur vietējie ārvalstu ogu lasītājus apsūdzēja par nejaušu ogulāju izraušanu un meža piemēslošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!