Foto: AP/Scanpix
Piektdien Spānijas dienvidos gaisa temperatūra paaugstinājās līdz pat +46,1 grādam, un tā ir augstākā gaisa temperatūra, kas šogad reģistrēta Eiropā.

Saskaņā ar Spānijas meteoroloģijas dienesta apkopoto informāciju karstuma rekords fiksēts Kordovas provinces Montoro pilsētā, Andalūzijas autonomā apgabala ziemeļos. Savukārt Kordovas lidostā termometra stabiņš pakāpās līdz +45,2 grādiem. Spānijas galvaspilsētā Madridē augstākā gaisa temperatūra bija +42,1 grāds, kas tikai par vienu grāda desmitdaļu atpalika no galvaspilsētas absolūtā karstuma rekorda.

Spānijas oficiālais karstuma rekords ir 1994.gada 4.jūlijā Mursijā reģistrētie +47,2 grādi, lai gan daudzkārt ir ziņots par augstāku gaisa temperatūru, tostarp 1876.gadā Seviljā bijis +51 grāds, kas ilgstoši tika uzskatīs par visas Eiropas karstuma rekordu. Senie temperatūras mērījumi to neprecizitātes dēļ mūsdienās netiek atzīti.

Oficiālais visas Eiropas karstuma rekords saskaņā ar Pasaules meteoroloģijas organizācijas datiem ir +48 grādi 1977.gada 10.jūlijā Grieķijas galvaspilsētā Atēnās.

Kā ziņots iepriekš, augstākā reģistrētā gaisa temperatūra pasaulē šajā gadā ir +53,6 grādi - tik karsta bija jūlija pēdējā diena Kuveitā. Tas vienlaicīgi bija Kuveitas absolūtais karstuma rekords.

Pasaules karstuma rekords ir +58 grādi, kas reģistrēti 1922.gada 13.septembrī Lībijas ziemeļu pilsētā Azizijā, netālu no valsts galvaspilsētas Tripoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!