Foto: Publicitātes attēli

Pētnieku grupa no Rjukju Universitātes Japānā konstatējusi neparastas ģenētiskas izmaiņas vienai no Japānā izplatītākajām tauriņu sugām. Mutācijas varēja izraisīt pagājušā gada martā notikusī radiācijas noplūde pēc "Fukušima –1" atomelektrostacijas (AES) avārijas, uzskata pētnieki. Pētījuma rezultāti ir publicēti jaunākajā ASV žurnāla "Nature" numurā, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Pētījuma laikā zinātnieki Fukušimas prefektūrā savākuši "Pseudozizeeria maha" tauriņu kolekciju. Daudziem īpatņiem pētnieki pamanīja mutācijas pazīmes – pārāk mazus spārnus un iedobītes acīs. Tālākajos novērojumos tika atklāts, ka nākamajās paaudzēs šīs mutācijas novērojamas arvien lielākai tauriņu populācijas daļai. Ja starp pirmajiem noķertajiem tauriņiem mutācijas bija 12 %, tad starp to pēcnācējiem izmaiņas konstatētas 18 % īpatņu.

"Mēs nospriedām, ka šīs izmaiņas izsauca radionuklīdi, kas nokļuvuši gaisā pēc "Fukušima - 1" avārijas," paziņoja viens no grupas pētniekiem. "Dažādi dzīvnieku veidi dažādi reaģē uz radiāciju. Mums ir jāizpēta izmaiņas arī citām sugām, lai iegūtu pilnīgāku radioaktīvā piesārņojuma ainu," skaidro zinātnieks.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!