Foto: AFP/Scanpix

Kataras emīrs šeihs Hamads bin Halifa al Thani otrdien savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā aicināja uz arābu valstu militāro intervenci Sīrijā, lai apturētu konfliktu šajā valstī.

"Labāk,lai arābu valstis pašas veic intervenci humānu, politisku un militāru pienākumu vadītas, un dara to, kas ir nepieciešams, lai apturētu asinsizliešanu," sacīja Kataras emīrs.

Viņš kā piemēru arābu valstu intervenci Libānā pilsoņu kara laikā 1976.gadā. "Tas bija efektīvs un lietderīgs solis," sacīja Thani. Intervences spēkos bija 30 tūkstoši karavīru, no tiem 25 tūkstoši - no Sīrijas.

Kataras emīrs sacīja, ka 18 mēnešus ilgais konflikts Sīrijā "ir sasniedzis nepieņemamu posmu", un ka Sīrijas valdība "bez šaubīšanās izmanto visa veida ieročus pret savu tautu".

Thani uzsvēra, ka intervence ir nepieciešama, jo visi pūliņi panākt, lai asinsizliešana Sīrijā tiek pārtraukta, ir bijuši veltīgi, un ANO Drošības padome nav spējusi šajā jautājumā ieņemt konkrētu pozīciju.

Kataras emīrs ir viens no lielākajiem Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma kritizētājiem, un Sīrijas valdību ir apsūdzējusi Kataru ieroču piegādē Sīrijas nemierniekiem.

Organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" apkopotā informācija liecina, ka Sīrijā kopš pagājušā gada marta nemieros pret prezidenta Bašara al Asada režīmu bojāgājušo skaits pārsniedz 29 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji.

Savukārt ANO paziņojusi, ka no Sīrijas aizbēgušo cilvēku skaits pārsniedzis 250 tūkstošus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!