Foto: LETA
Pēc Krievijas paziņojuma, ka militāro mācību laikā Kaļiņingradas apgabalā ir veiksmīgi izmēģināta taktiskā raķete "Točka", Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene ceturtdien paziņoja, ka tas ir kaimiņvalsts militārā spēka demonstrējums, norādot, ka Krievijas rīcība būtu caurskatāmāka, ja tā informētu kaimiņvalstis par tamlīdzīgiem soļiem.

Savukārt opozīcijā esošo sociāldemokrātu pārstāvis bijušais aizsardzības ministrs Jozs Oleks norādīja, ka Krievija tāpat kā citas valstis nepārtrauks savu bruņoto spēku modernizāciju, lai gan Krievijas rīcība liecina, ka Lietuva var justies droši tikai tādēļ, ka ir NATO dalībvalsts.

Juknevičiene sarunā ar aģentūru BNS ceturtdien teica, ka raķetes "Točka", kura var transportēt arī kodolgalviņas, izmēģinājums apliecina, ka turpinās Kaļiņingradas apgabala militarizācija, tomēr viņa pauda šaubas par šāda soļa nepieciešamību, jo "Baltijas jūras reģiona valstis ir mierīgas un vēlas labāku ekonomikas sadarbību un labākas kaimiņattiecības".

"Ja šāds izmēģinājums ir noticis, tas atkal apliecina, ka Krievija vēlas demonstrēt savas militārās spējas Baltijas reģionā un ka militarizācijas process, kas notiek jau vairākus gadus, joprojām turpinās. Mēs zinām, ka šāda spēka demonstrēšana nevairo uzticību kaimiņu starpā," klāstīja Juknevičiene.

"Jūtu, ka trūkst atklātības un caurskatāmības no Krievijas puses, vismaz informējot tuvākos kaimiņus par tamlīdzīgiem izmēģinājumiem. Visas militārās mācības, kas notiek Lietuvā - gan vietēja, gan NATO mēroga mācības -, notiek vien tad, kad kaimiņi ir informēti, un mēs aicinām viņus piedalīties kā novērotājiem. Galu galā tas ir bīstams ierocis un Kaļiņingradas apgabala teritorija nav liela. Un ir saprotams, ka kaimiņiem ir jautājumi par to, kādēļ notiek tādas lietas," skaidroja Lietuvas aizsardzības ministre.

Viņa piebilda, ka "daudzus jautājumus rada Krievijas izsludinātā nepieciešamība izveidot Kaļiņingradas apgabalā "Iskander" tipa raķetes". Kā norādīja Juknevičioene, raķetes "Točka" spēj sasniegt mērķus tikai daļā Lietuvas teritorijas, bet "Iskander" varētu pārklāt visu Lietuvas teritoriju.

Savukārt Oleks atzina, ka, viņaprāt, raķetes "Točka" izmēģinājums "ir daļa no Krievijas bruņoto spēku modernizācijas". Viņš uzsvēra, ka Lietuva "var izdarīt tikai vienu secinājumu, ka tai nopietnāk jāstrādā pie integrācijas NATO, lai garantētu savu drošību".

"Mums ir jāsaprot, ka Krievija tāpat kā, iespējams, citas valstis neizbeigs savu bruņoto spēku modernizāciju. Visas valstis to dara, tostarp arī Lietuva un citas NATO valstis. Vai spējam uz to paskatīties kā uz sava veida signālu, ir attieksmes jautājums, tomēr domāju, ka tā ir daļa no esošās Krievijas militārās un aizsardzības doktrīnas. Mūsu gadījumā neatliek nekas cits, kā vien apzināties, ka vienīgais Lietuvas drošības un suverenitātes saglabāšanas garants ir līdzdalība kolektīvās aizsardzības sistēmā. lai gan šie izmēģinājumi nav tieši vērsti pret Lietuvu, tie lieku reizi apstiprina, ka Lietuvas patiesā aizsardzība ir NATO kolektīvā drošība," viedoklī dalījās Lietuvas bijušais aizsardzības ministrs.

Ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Krievijas Rietumu militārā apgabala preses dienestu, trešdien vēstīja, ka Kaļiņingradas apgabalā Baltijas flotes mācību laikā ir veikts veiksmīgs taktiskās raķetes "Točka" izmēģinājums.

Tas bija pirmais "Točka" izmēģinājums Kaļiņingradas apgabalā trīs gadu laikā, vēstīja "Interfax".

Raķetei "Točka", kas domāta nelielu mērķu iznīcināšanai. var pievienot sprāgstvielas, ķīmiskos ieročus vai kodolgalviņas. Ir dažādas "Točka" versijas, kas atkarībā no ražošanas gada spēj sasniegt mērķus 70 līdz 120 kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!