Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas.

Tajās ir divi galvenie kandidāti - kreisais populists Ugo Čavess, kurš ir prezidents kopš 1999.gada un cenšas panākt savu ievēlēšanu uz vēl vienu sešu gadu amata termiņu, un Mirandas štata gubernators labējais centrists Enrike Kapriless, kurš ir vairāku opozīcijas politisko spēku kopējais kandidāts.

Lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju liecina, ka 58 gadus vecais Čavess varētu iegūt vairāk nekā pusi balsu, taču dažās aptaujās 40 gadu vecajam Kaprilesam bijis lielāks atbalsts nekā Čavesam.

Čavess, būdams armijas virsnieks, 1992.gadā vadīja neveiksmīgu militāro apvērsumu. Pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās viņš kļuva par valsts vadītāju 1999.gadā. Tad pēc viņa iniciatīvas tika grozīta konstitūcija, palielinot prezidenta pilnvaras, un 2000.gadā viņš atkal uzvarēja prezidenta vēlēšanās. 2002.gadā pret Čavesu notika neveiksmīgs militārs apvērsums. 2004.gadā pēc opozīcijas ierosinājuma tika sarīkots referendums par Čavesa atcelšanu no amata, tomēr Čavess guva vairākuma pilsoņu atbalstu. 2006.gadā Čavess atkal tika ievēlēts par prezidentu.

Balsstiesības ir vairāk nekā 16 miljoniem Venecuēlas pilsoņu.

Venecuēla ir prezidentāla valsts, un prezidentam ir lielas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!