Foto: Reuters/Scanpix

Kirgizstānas parlaments 18. oktobrī otrajā lasījumā atbalstījis likumprojektu, kurš paredz palielināt sodu par līgavu zagšanu – sieviešu nolaupīšanu piespiedu laulību nolūkos. Līdz šim lielākā daļa sieviešu nolaupītāju paliek nesodīti, vēsta radio ”Brīvā Eiropa”.

Par liellopa zādzību Kirgizstānā draud 11 gadu cietumsods, kamēr par nepilngadīgas meitenes nolaupīšanu un piespiedu laulību vainīgie parasti netiek sodīti vispār, lai gan likums paredz līdz trīs gadiem ilgu cietumsodu.

Ceturtdien apstiprinātais likumprojekts, kuru vēl jāapstiprina trešajā lasījumā un jāparaksta valsts prezidentam, lai tas stātos spēkā, paredz bargākus sodus par sieviešu nolaupīšanu.

Par 17 gadiem jaunāku meiteņu nolaupīšanas gadījumā likumprojekts paredz līdz 10 gadu cietumsodu, bet, ja meitene ir bijusi vecāka – piecu gadu sodu. Lai gan sods joprojām ir mazāks par to, ko piespriež liellopu zagļiem, likumprojekta atbalstītāji uzskata to par panākumu, sevišķi, ja noziegumu vispār sāk izmeklēt.

Likumprojekta pretinieki sodus uzskata par pārāk bargiem, norādot, ka līgavu zagšana ir kirgīzu tradīcija.

2011. gada ANO ziņojumā konstatēts, ka Kirgizstānas lauku rajonos gandrīz 80% visu laulību ir sieviešu nolaupīšanas rezultāts. Savukārt aptuveni 12% laulību līgavas ir jaunākas par 18 gadiem, norāda bērnu tiesību aizstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!