Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") otrdien paziņoja, ka Baltijas valstu banku sistēmas kredītreitinga nākotnes perspektīva saglabājas negatīva.

Negatīvu nākotnes perspektīvu aģentūra galvenokārt skaidro ar iespējamību par turpmāku aktīvu kvalitātes vājību, ņemot vērā problemātisko aizdevumu augsto apjomu, un finansējuma koncentrēšanu, kas padara mazākas iekšzemes bankas vārīgas pret noguldījumu jutīgumu un lielākas finanšu institūcijas atkarīgas no mātesuzņēmumu finanšu atbalsta.

Tāpat "Moody's" norāda uz augsto bezdarbu un paaugstināto mājsaimniecību parādsaistību apjomu, kas rada ilgtermiņa ietekmi uz ekonomikas izaugsmi, turklāt liela daļa vietējo banku, jo sevišķi Latvijā, ir atkarīgas no ārvalstu biznesa.

Aģentūra vēsta, ka visās Baltijas valstīs banku darbības vidi negatīvi ietekmēs iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes palēnināšanās šogad līdz 2%-3%, salīdzinot ar 6%-8% kāpumu pērn, kā arī ekonomiskie šķēršļi eirozonā, kas radīs vājāku tirdzniecības pieprasījumu no valstu lielākajiem tirdzniecības partneriem.

Turklāt iekšzemes sektoru turpinās nelabvēlīgi ietekmēt augstais bezdarbs un parādsaistības, kā arī zemā kredītu izaugsme.

Neskatoties uz spēcīgo ekonomikas izaugsmi 2011.gadā, nākamo 12-18 mēnešu laikā spiediens uz mājsaimniecību finansiālajām pozīcijām, visticamāk, palielināsies, palēninoties reģiona ekonomikas atlabšanai.

Tādējādi "Moody's" sagaida vien nelielus uzlabojumus attiecībā uz problemātisko kredītu apjomu Latvijā un Lietuvā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!