Foto: Shutterstock

ASV Sīrijas nemierniekiem tieši nepiegādā ieročus, tomēr koordinē šādas piegādes, ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

"Jā, ASV nepiegādā kaujiniekiem Sīrijā pārnēsājamos zenītraķešu kompleksus. Tomē ir labi zināms arī tas, ka Vašingtona ir informēta par dažāda bruņojuma piegādāšanu nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, kas darbojas Sīrijas teritorijā," Lukaševičs paziņoja žurnālistiem.

Krievijas diplomāts norādīja, ka, "spriežot pēc ASV amatpersonu izteikumiem, kas publicēti arī ASV plašsaziņas līdzekļos, ASV koordinē un nodrošina nepieciešamo loģistiku tādām piegādēm".

"Krievijas pozīcija šajā jautājumā nav mainījusies. Aicinām visas valstis bez izņēmuma pārtraukt nelegālo grupējumu Sīrijā apgādāšanu, darīt visu iespējamo, lai novērstu pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu nonākšanu to rokās, kurus patiešām nav iespējams kontrolēt, jo īpaši ņemot vērā, ka ir parādījušie draudi, ka kaujinieki var notriekt civilās lidmašīnas," paskaidroja Lukaševičs.

Jau vēstīts, ka Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Nikolajs Makarovs trešdien apgalvoja, ka Sīrijas opozīcijai ir piegādātas ASV ražotās zenītraķetes "Stinger", bet ASV to noliedza un prasīja pierādīt šo apgalvojumu.

Ģenerālis Makarovs paziņoja, ka Sīrijas opozīcijas nemiernieku bruņojumā ir ārvalstīs ražotas zenītraķešu sistēmas, tostarp ASV ražotās "Stinger".

Komentējot dažu mediju ziņas, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija esot devusi rīkojumu nodot zenītraķešu partiju Sīrijas opozīcijas formējumiem, Makarovs sacīja: "Mums ir drošas ziņas, ka kaujiniekiem Sīrijā ir ārvalstu zenītraķešu sistēmas, tostarp ASV ražotās. Vēl jānoskaidro, kas viņiem tās piegādājis."

Makarovs pieļāva iespēju, ka šīs raķešu sistēmas un citi ieroči var būt piegādāti Sīrijas opozīcijai no ārvalstīm ar dažādu transportu, tostarp civilo aviāciju.

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda preses konferencē aicināja Krieviju sniegt pierādījumus par "Stinger" piegādēm Sīrijas opozīcijai un atgādināja, ka ASV piegādā Sīrijas opozīcijai tikai nemilitāru palīdzību.

"Mēs neesam sūtījuši uz Sīriju nekādas "Stinger" un to nedarīsim. Ja Krievijas Federācijai ir pierādījumi par "Stinger" esamību [Sīrijas] opozīcijas rokās, mēs gribētu tos redzēt," sacīja Nulenda.

Viņa pastāstīja, ka visas zenītraķešu sistēmas Sīrijā, kuras Vašingtonas administrācijas pārstāvji redzējuši fotouzņēmumos un videoierakstos, "ir tikai padomju ražojuma SA-7 no Varšavas pakta laikiem". "Mēs neesam redzējuši nekādus pierādījumus par "Stinger" [esamību Sīrijā]," teica Nulenda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!