Foto: AP/Scanpix
Ķīna nākamgad pakāpeniski atteiksies no ar nāvessodu notiesāto personu orgānu izmantošanas transplantācijā, valdības pētnieks paziņojis ANO Pasaules Veselības organizācijas vēstnesim.

Ķīna ieviesīs jaunu orgānu ziedošanas sistēmu, lai "mazinātu paļaušanos uz to personu, kam izpildīts nāvessods," orgāniem, Ķīnas Veselības ministriju konsultējošais pētnieks Vans Haibo teicis Pasaules Veselības organizācijas vēstneša novembra izdevumā.

"Orgānu transplantācijas sistēma, kas paļaujas uz orgāniem, kas iegūti no uz nāvi notiesātajiem cietumniekiem, nav nedz ētiska, nedz ilgtspējīga," Vans atzina, piebilstot, ka jaunā sistēma tiks izveidota "vēlākais nākamā gada sākumā".

Ķīna jau ilgu laiku ir solījusi samazināt tā paļaušanos uz notiesāto orgāniem, tomēr lielā pieprasījuma un orgānu ziedojumu trūkuma dēļ uz nāvi notiesāto orgāni joprojām veido lielāko daļu no Ķīnas transplantācijas nozarē pieejamajiem.

Vans norādīja, ka orgānu, kas iegūti no personām, kam izpildīts nāvessods, izmantošana tiks samazināta pakāpeniski.

Ķīna 2007.gadā aizliedza cilvēku orgānu tirdzniecību un divus gadus vēlāk sāka orgānu ziedošanas sistēmu visas valsts mērogā, tomēr šajā nozarē pieprasījums joprojām pārsniedz piedāvājumu.

Oficiālā statistika liecina, ka Ķīnā, kur dzīvo 1,3 miljardi cilvēku, orgānu transplantācija ik gadu ir nepieciešama 1,5 miljoniem pacientu, bet reāli orgānu transplantācijas operācijas tiek veikta apmēram 10 tūkstošiem no viņiem. Tas paver ceļu nelegālajai orgānu tirdzniecībai un piespiedu orgānu ziedošanai.

Orgānu ziedošana Ķīnā nav plaši izplatīta, jo daudzi cilvēki tic reinkarnācijai pēc nāves, tādēļ uzskata, ka viņiem savs ķermenis ir jāsaglabā vienots.

Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju grupas ilgstoši ir apsūdzējušas Ķīnu par uz nāvi notiesāto personu orgānu izmantošanu transplantācijā, nesaskaņojot to ar notiesāto vai viņa ģimenes locekļiem. Valdība gan šādas apsūdzības ir noliegusi.

2009.gadā Ķīnas Veselības ministrijas pārstāvis paziņoja, ka tiek ievērotas uz nāvi notiesāto tiesības un no cietumniekiem tiek lūgta rakstiska piekrišana pirms viņu orgānu izmantošanas.

Pērn Ķīnā nāvessods tika izpildīts ap 4000 notiesātajiem, kas ir par 50% mazāk nekā 2007.gadā, liecina ASV bāzētās aktīvistu grupas "Duihua" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!