Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi paudis bažas, ka situācija Sīrijā var attīstīties pēc tāda paša scenārija, kā notika Somālijā.

Intervijā Londonā bāzētajam laikrakstam "Al Hayat" Brahimi teica, ka "cilvēki runā par Sīrijas sadalīšanās riskiem. Es neredzu, ka ir iespēja valstij sadalīties".

"Pieļauju, ka gadījumā, ja konflikts netiks pienācīgi noregulēts, pastāv nevis sadalīšanās, bet gan "somālizācijas" draudi: valsts sabrukums un kaujinieku, nemiernieku un pretēji noskaņotu grupējumu uzplaukums," pastāstīja Brahimi.

Iepriekš otrdien Brahimi aicināja starptautisko sabiedrību atbalstīt ANO Drošības padomes rezolūciju par pārejas laika vadības institūcijas Sīrijā izveidi.

Ķīna un Krievija iepriekš trīs reizes ir bloķējušas mēģinājumus ANO Drošības padomē pieņemt rezolūcijas Sīrijas jautājumā, tomēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien pauda atbalstu idejai, ka pārejas laika valdību izveido paši sīrieši bez ārējas iejaukšanās.

Somālijā stabilas centrālās valdības nav kopš 1991.gada, kad tika gāzts toreizējais diktators Siads Barre un sākās pilsoņu karš, varu valstī pārņemot kaujinieku grupējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!