Foto: DELFI
Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes korporācija (EADS), pārdodot Austrijai 15 iznīcinātājus "Eurofighter Typhoon", kukuļos iztērējusi vismaz 70 miljonus eiro (aptuveni 49 miljonus latu), Vācijas laikraksta "Süddeutsche Zeitung" vēstīto citē aģentūra "Itar Tass".

EADS un Austrijas darījuma kopējā summa ir aptuveni 1,7 miljardi eiro (1,19 miljardi latu).

Laikraksts vēsta, ka lielākā daļa kukuļiem paredzēto līdzekļu caur Londonā reģistrētu firmu tika pārskaitīti uz kontiem Austrijā, Lihtenšteinā, Maltā un Šveicē.

Vācijas izmeklētāji pieļaujot, ka nauda tērēta projektā iesaistīto ierēdņu un, iespējams, arī politiķu kukuļošanai. Minhenes prokuratūra aizdomās par dienesta stāvokļa pilnvaru pārsniegšanu un naudas atmazgāšanu tur 13 cilvēkus, tai skaitā EADS vidējā līmeņa darbiniekus, lobijus un starpniekus. Aizdomu ēna krīt arī pār kādu EADS augsta līmeņa menedžeru, bet viņa vārds netiek atklāts.

Otrdien, izmeklējot EADS korupcijas lietu, likumsargi veikuši vairākas kratīšanas Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Koncerna vadība paziņojusi par gatavību aktīvi sadarboties ar izmeklētājiem. Uzņēmuma ģenerāldirektors Tomass Enderss nosūtījis EADS menedžeriem vēstuli, kurā uzsver, ka koncernā nav vietas krāpšanai un amorālām darbībām.

Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānijas (EADS) ražotos iznīcinātājus "Eurofighter Typhoon" var aprīkot ar "gaiss – gaiss" klases raķetēm, "gaiss – zeme" klases raķetēm un bumbām. To izmanto Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas, Saūda Arābijas un Austrijas Gaisa spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!