Foto: DELFI
Viens no Ēģiptes salafītu līderiem šeihs Murgans Salems al Gohari aicina nojaukt piramīdas un Lielo sfinksu Gīzā, vēsta aģentūra "Itar-Tass", atsaucoties uz televīzijas kanālu "Al Arabia".

Islāma sludinātājs, kurš gāztā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka valdīšanas laikā ir divas reizes ir sodīts, paziņoja, ka "katra musulmaņa pienākums ir iznīcināt šos elkdievības simbolus", velkot paralēles ar Bamjanas Budas statujām Afganistānā, kuras 2001. gadā iznīcināja grupējums "Taliban", vēsta aģentūra.

"Allāhs pavēlēja pravietim Muhamedam iznīcināt tamlīdzīgus elkus, un mums tas ir jādara ar visiem pieminekļiem, ar kuriem ir piepildīta Ēģipte un kurus pielūdz Visuvarenā vietā. Kad es biju kustības "Taliban" rindās, mēs uzspridzinājām Budas pieminekļus, ko neizdarīja Afganistānas valdība," televīzija citē islāmista teikto.

Al Gohari Ēģiptē ir pazīstams ar saviem galēji radikālajiem uzskatiem un aicinājumiem uz vardarbību pret visu, kas neatbilst stingrām salafītu sludinātām islāma normām.

Mubaraka laikā Gohari piesprieda mūža ieslodzījumu, bet viņš aizbēga uz Afganistānu, kur cieta apšaudē ar amerikāņu karavīriem. Pēc tam šeihs nokļuva Pakistānā un Sīrijā, no kurienes viņu deportēja uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem un apcietināja. Pēc Ēģiptes revolūcijas islāmistu atbrīvoja, vēsta "Itar-Tass".

Salafīti jau iepriekš ir aicinājuši slēgt Ēģiptes senos pieminekļus. Daudzi iedzīvotāji baidās, ka pēc 2011. gada revolūcijas pie varas nākušie islāmisti varētu to realizēt, vēsta "Itar-Tass". Tomēr līdz šim Ēģiptes jaunais prezidents Mohameds Mursi neko tik radikālu nav ieviesis. Gluži pretēji – valstī apskatei ir atvērti jauni senatnes objekti, norāda aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!