Foto: AP/Scanpix

Zimbabves prezidenta Roberta Mugabes tuvākā loka personas nelikumīgi piesavinājušās līdzekļus no dimantu ieguves vismaz divu miljardu dolāru (1,1 miljards latu) vērtībā, to savā ziņojumā apgalvo organizācija “Partnership Africa Canada” (PAC).

PAC seko "asiņaino" vai "konflikta" dimantu, kuri iegūti karadarbības zonās vai izmantoti bruņoto nemiernieku finansēšanai, plūsmai. Zimbabve oficiāli nav "asiņaino" dimantu ieguves valsts. Kopš 2010. gada Zimbabves dimantus ir atļauts piedāvāt pasaules tirgū. PAC ziņojumā minētās lielās Maranges raktuves jau iepriekš ir kritizējusi starptautiskā sabiedrība, vēsta ziņu vietne "Lenta.ru".

Aktīvisti uzskata, ka liela daļa ienākumu no Marangā iegūtajiem dimantiem nonāk valdošās elites kabatās, nevis valsts kasē. Dimanti no Zimbabves nonāk Saūda Arābijā un tad Indijā, kur atrodas lielākie dārgakmeņu apstrādes uzņēmumi.

PAC norāda, ka Zimbabve dimantus Indijai pārdod par samazinātu cenu, jo tā ir vienojušies pircēji Indijā un to sabiedrotie Mugabe tuvākajā lokā. Pēc tam dimantus pārdod divas reizes dārgāk nekā to iepirkuma cena, kas ļauj tirgotājiem nopelnīt lielu naudu, no kuras daļa tiek maksāta shēmas dalībniekiem Zimbabvē. Pētnieki noskaidrojuši, ka uz korupcijas un dārgakmeņu kontrabandas rēķina iedzīvojas galvenokārt Mugabe režīmam lojāli augsta ranga militāristi.

2010. gadā PAC jau norādīja, ka Marangas raktuves atrodas tiešā armijas kontrolē.

Mugabe pie varas Zimbabvē ir kopš 1980.gada, kad kļuva par premjeru. 1987.gada nogalē Mugabe kļuva par Zimbabves prezidentu un valstī ieviesa vienas partijas diktatūru.

PAC ziņojumu var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!