Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama apturējis ASV un NATO karaspēka Afganistānā komandiera ģenerāļa Džona Alena izvirzīšanu NATO spēku Eiropā virspavēlnieka amatam saistībā ar nepiemērotām elektroniskā pasta vēstulēm, kuras viņš sūtījis Džilai Kelijai, kas ir saistīta ar bijušā Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Deivida Petreusa ārlaulības attiecību skandālu, otrdien apstiprināja Baltā nama pārstāvis.

"Pēc aizsardzības ministra lūguma prezidents ir apturējis ģenerāļa Alena izvirzīšanu par NATO spēku Eiropā virspavēlnieku, lai sagaidītu Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspektorāta izmeklēšanas par Alena rīcību rezultātus," žurnālistus Vašingtonā informēja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Tomijs Vītors.

Anonīma amatpersona ASV aizsardzības institūcijās informēja, ka Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) atklājis 20 līdz 30 tūkstošu lappušu garu Alena un Kelijas saraksti, kas galvenokārt notikusi ar elektroniskā pasta starpniecību.

"Aizdomas ir arī par nepiemērotu saraksti" starp Alenu un Keliju, žurnālistiem norādīja amatpersona, kas dodas vizītēs kopā ar ASV aizsardzības ministru Leonu Panetu, bet vēlējās palikt anonīma.

Paneta paziņoja, ka FIB svētdien ir informējis Aizsardzības ministriju par šo lietu un viņš uzdevis Pentagonam veikt izmeklēšanu pret Alenu.

Paneta sacīja, ka Alens paliks pašreizējā amatā, bet viņš ir lūdzis ASV Senāta Bruņoto dienestu komiteju atlikt gaidāmo Alena izvirzīšanu NATO spēku Eiropā virspavēlnieka amatam.

Alens noliedz, ka būtu iesaistīts kādos likumpārkāpumos.

Alens tāpat kā Petreuss ir dienējis Floridas štata Tampas pilsētā esošajā ASV gaisa spēku bāzē, kur bāzējusies ASV bruņoto spēku Centrālā pavēlniecība, kas pārrauga operācijas Tuvajos Austrumos. 37 gadus vecā Petreusa ģimenes draudzene Kelija dzīvo Floridas štata Tampas pilsētā un kā brīvprātīgā uztur sociālus sakarus ar militārpersonām šajā bāzē.

Lai gan nekas neliecina, ka Kelijai būtu bijis mīlas romāns ar Petreusu, viņa mīļākā 40 gadu vecā Pola Brodvela sūtīja Kelijai draudu vēstules pa e-pastu. Keliju draudu vēstules tā nobiedēja, ka viņa saistībā ar tām vasaras sākumā vērsās FIB.

60 gadu vecā Petreusa ārlaulības attiecības drīz nāca gaismā, kad FIB izmeklētāji atklāja Petreusa un Brodvelas saraksti, kurai bijis seksuāls saturs. Izmeklētāji pirmo reizi iztaujājuši Petreusu pirms apmēram divām nedēļām, ziņo "Washington Post".

Jau vēstīts, ka Petreuss ārlaulības attiecību dēļ piektdien atkāpās no CIP direktora amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!