Foto: AFP/Scanpix
Vairāk nekā 150 nemiernieki ir nogalināti kaujās ar valdības spēkiem Kongo Demokrātiskajā Republikā, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta BBC.

Kaujas vēl piektdienas rītā turpinājušās pie Gomas pilsētas valsts austrumos, kuru nemiernieki draudējuši ieņemt.

Ceturtdien sākušās kaujas resursiem bagātajā valsts austrumu reģionā ir smagākās vairāku mēnešu laikā. Kopš aprīļa, kad nemiernieku grupējums M23 sāka bruņotu sacelšanos, nemieru dēļ savas mājas reģionā pametuši vairāk nekā 500 000 cilvēku.

Kaujas ceturtdien sākušas pie Ziemeļkivu provinces Kibumbas ciema – aptuveni 30 kilometrus uz Ziemeļiem no Gomas. Ir saskaitīti 150 krituši nemiernieki un divi valdības karavīri, informē Ziemeļkivu gubernators Žiljēns Paluku. BBC gan norāda, ka šie skaitļi nav neatkarīgi apstiprināti, bet nemiernieki informāciju nesniedz.

Paluku BBC atklāj, ka ir saņēmis telefona zvanu no M23 militārā pārstāvja, kurš teicis, ka nemiernieki “nakti pavadīs pilsētā”. Gubernators gan norāda, ka valdības spēki atsitīs visus uzbrukumus Gomai.

Konflikta sākšanā abas puses vaino viena otru. Nemiernieku pārstāvis ceturtdien paziņoja, ka valdības spēki “bombardē” viņu pozīcijas, norāda BBC.

Otrdien Ugandas valdība pēc Kongo Demokrātiksās Republikas pieprasījuma slēdza robežpārejas punktu uz abu valstu robežas pie Gomas pilsētas. Valdība uzskata, ka M23 nemiernieki tur nelegāli iekasē naudu no ceļotājiem, lai finansētu savas militārās operācijas.

Oktobrī ANO eksperti paziņoja, ka Uganda un Ruanda apgādā nemierniekus ar ieročiem. Speciālisti norāda, ka tā ir cīņa par ietekmi ar derīgajiem izrakteņiem bagātajā reģionā.

Tutsi etniskās grupas vadītais nemiernieku grupējums M23, kurš bruņoto sacelšanos sāka aprīlī, jau jūlijā sāka ieņemt pozīcijas pie Gomas pilsētas. ANO un Kongo apsūdz Ruandu nemiernieku atbalstīšanā. Ruanda šīs apsūdzības noliedz.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!