Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas nesen uzstādītā pretraķešu sistēma sestdien veiksmīgi gaisā pārtvēra palestīniešu no Gazas sektora raidītu raķeti, kuras mērķis bija Telaviva, paziņoja vietējās amatpersonas.

Izraēlas televīzijas kanāls "Channel 10" tiešraidē pārraidīja, kā pretgaisa aizsardzības sistēmas "Iron Dome" baterija divas reizes raida šāvienus uz raķeti, kas lidoja Telavivas virzienā.

Gazas joslā valdošā grupējuma ""Hamas" tikko uz Telavivu palaisto raķeti "Fajr 5" pārtvēra jaunā piektā "Iron Dome" sistēma," mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja Izraēlas premjerministra biroja pārstāvis Ofirs Džendelmans, piebilstot, ka neviens nav cietis, kā arī nav nodarīti nekādi postījumi.

Tomēr skanošās sirēnas pilsētas iedzīvotāju vidū radīja paniku. Cilvēki skrēja, meklējot pajumti, un spiedās pie ēku sienām, mēģinot paglābties no iespējamās raķetes eksplozijas.

"Hamas" militārā spārna "Ezedina al Kasama brigādes" dalībnieki apstiprināja, ka ir atbildīgi par Irānā būvētās raķetes "Fajr 5" palaišanu uz Telavivu.

Jauna pretgaisa aizsardzības sistēmas baterija tika uzstādīta Telavivas reģionā sestdien - divus mēnešus agrāk nekā iepriekš bija plānots.

Izraēlas armija paziņoja, ka 72 stundu laikā no Gazas sektora pār Izraēlas robežu ir palaistas vairāk nekā 600 raķešu, no kurām "Iron Dome" notrieca 404, bet 245 pārtvēra.

Šī bija jau trešā raķete, kas no Gazas sektora raidīta uz Telavivu. Ceturtdien un piektdien raidītās iekrita Vidusjūrā.

Izraēlas teritorijā ir uzstādītas piecas "Iron Dome" pretgaisa aizsardzības sistēmas baterijas. Pārējās atrodas Bērševā, Aškelonā, Ašdodā un Netivotā.

Izraēlas armija paziņoja, ka kopš trešdienas tās gaisa spēki ir trāpījuši vairāk nekā 830 mērķiem Gazas joslā, tostarp praktiski iznīcinājuši "Hamas" galveno mītni Gazā.

Jau vēstīts, ka kopš trešdienas starp Izraēlu un Gazas sektoru notiek raķešu apšaudes. Izraēlas trešdien sāktajos uzlidojumos Gazas joslā ir nogalināti vismaz 40 palestīnieši, tai skaitā vairāki bērni, un vēl 350 ievainoti, savukārt Izraēlas apšaudē ar raķetēm no Gazas joslas nogalināti trīs izraēlieši, bet 18 ir ievainoti. Konflikta saasinājumu trešdien izraisīja Izraēlas trieciens, kurā Gazas joslā tika nogalināts "Hamas" militārā spārna vadītājs Ahmeds Saīds Halils al Džabari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!