Foto: PantherMedia/Scanpix

Zviedrijas tiesa piektdien piesprieda mūža ieslodzījumu vīrietim, kas valsts dienvidu pilsētā Malmē rasistisku motīvu dēļ nogalināja divus cilvēkus.

Spriedums Zviedrijas pilsonim Pēteram Mangsam tika nolasīts pēc tam, kad viņu atzina par tiesiski pieskaitāmu.

"Pētera Mangsa pastrādātie noziegumi ir raksturojami kā ārkārtīgi brutāli un bez jebkādas empātijas pret citiem," Malmes tiesas izplatītajā paziņojumā citēts tiesneša teiktais.

Tiesnesis piebilda, ka ir pārliecināts, ka mūža ieslodzījums ir "vienīgais iespējamais sods", ko piespriest Mangsam, kurš, kā tiek vēstīts, bija bezdarbnieks un kuram iepriekš bijušas psihiatriskas problēmas.

40 gadu veco Mangsu tiesa jūlijā atzina par vainīgu divās no trim slepkavībām, kurās viņš bija apsūdzēts, kā arī piecu slepkavību mēģinājumā. Visos gadījumos viņa mērķis bija cilvēki, kas izskatījās pēc ārvalstniekiem.

66 gadus vecs imigrants no Irānas Kūross Efatians tika nogalināts savā dzīvoklī 2003.gada jūnijā ar šāvienu no tuva attāluma, bet 20 gadu veca zviedriete Treza Vesta-Pēšone tika nogalināta 2009.gadā automašīnā, kur viņa atradās līdzās savam albāņu izcelsmes draugam.

Mangsu attaisnoja 23 gadus vecā Firasa al Šariaha slepkavībā. Viņš tika nogalināts pie savas mājas un vēlāk apglabāts Irākā.

Tiesu medicīnas pierādījumi veidoja galveno materiālu bāzi prāvā, informēja tiesa, piebilstot, ka Mangsu attaisnoja, jo šajā epizodē trūka pierādījumu, kas saistītu apsūdzēto ar slepkavību.

Tiesa arī noteica Mangsam izmaksāt kopumā 1,175 miljonus kronu (95,4 tūkstošus latu) lielu kompensāciju cietušajiem un viņu tuviniekiem.

Mangsam bija ieroču nēsāšanas atļauja, un viņam nav iepriekšējas sodāmības.

Mangss tika aizturēts 2010.gada novembrī savā mājoklī Malmē un pēc nopratināšanas nogādāts apcietinājumā. Policija sāka interesēties par šo vīrieti pēc sabiedrības pārstāvju sniegtām ziņām. Aizturēšanas gaitā tika konfiscēti divi ieroči.

Laikraksts "Aftonbladet" pēc vīrieša aizturēšanas citēja Mangsa tēva teikto, ka dēls "dzīvojis bailēs no tā, ka Zviedrijas sabiedrību pārņem imigranti".

Malmē kopš 2009.gada oktobra gada laikā notika apmēram 20 apšaudes. Mangss tika paturēts apcietinājumā saistībā ar sešiem no šiem gadījumiem.

Nogalinātie un gandrīz visi ievainotie bija imigranti. Viņi tika apšaudīti autobusu pieturās, savās automašīnās vai pa vingrošanas zāles logu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!