Foto: AFP/Scanpix
2004.gadā Parīzē mirušā palestīniešu līdera Jasira Arafata mirstīgo atlieku ekshumācija, lai veiktu pārbaudes saistībā ar aizdomām, ka viņš bija noindēts ar poloniju, notiks otrdien, sestdien paziņoja palestīniešu izmeklēšanas vadītājs Tavfiks Tiravi.

"Kaps tiks atvērts 27.novembrī, un eksperti tajā pašā dienā dažu stundu laikā paņems paraugus," viņš teica, piebilstot, ka pēc paraugu paņemšanas otrdien notiks arī pārapbedīšanas ceremonija.

Arafata ģimenes locekļi iepriekš bija izteikušies, ka ekshumācija notiks pirmdien.

Tiravi nepaskaidroja, kādēļ ekshumācija ir aizkavējusies, bet uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka tas ir sāpīgs process, tas ir nepieciešams, lai noskaidrotu patiesību saistībā ar aizdomām, ka palestīniešu līderis tika saindēts ar poloniju.

"27.novembris būs viena no sāpīgākajām dienām manā dzīvē gan, personīgu, gan patriotisku, politisku un reliģisku iemeslu dēļ," viņš atzina, uzsverot, ka "tomēr tas ir nepieciešams, lai noskaidrotu sāpīgo patiesību par Jasira Arafata nāvi".

Palestīniešu izmeklēšanas komisijas vadītājs atzina, ka tās locekļi ir pārliecināti, ka Izraēla ir izmantojusi radioaktīvo elementu poloniju, lai nogalinātu Arafatu. Tāds pats polonijs izmantots 2006.gadā Londonā mirušā Kremļa kritiķa un Krievijas disidenta Aleksandra Ļitviņemko noindēšanā.

"Kā patriotiski palestīnieši mēs joprojām esam pārliecināti, ka Izraēla noslepkavoja prezientu Arafatu, un pašreizējā izmeklēšanas stadijā mums ir pierādījumi, kas virza domas tajā virzienā," klāstīja Tiravi.

Palestīnieši novembra vidū sāka atvērt Arafata kapu. Arafata mirstīgās atliekas atrodas milzu mauzolejā pie Palestīnas pašpārvaldes galvenās mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Divas ekspertu grupas - viena no Šveices un otra no Francijas - katra veiks atsevišķu izmeklēšanu par Arafata nāves cēloni. Izmeklēšana tiek veikta saistībā ar apgalvojumiem, ka palestīniešu līderis miris no saindēšanās ar radioaktīvu poloniju, un katrai no ekspertu komandām būs iespēja paņemt vienu paraugu no ekshumētajām mirušā palestīniešu līdera atliekām.

Francijas kriminālizmeklētāju grupa darbojas Arafata atraitnes Suhas Arafatas uzdevumā, savukārt Palestīnas pašpārvalde ir uzaicinājusi Šveices laboratoriju veikt Arafata mirstīgo atlieku izpēti un noskaidrot viņa nāves apstākļus. Abas grupas darbojas neatkarīgi viena no otras, un katrai ir šaubas par otras grupas veikto izmeklēšanu.

Suhai Arafatai jau ilgāku laiku ir nesaskaņas ar Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu. Viņa bija lūgusi Palestīnas pašpārvaldi apturēt izmeklēšanu vai nodrošināt tās koordināciju ar izmeklēšanu, kas pēc viņas pieprasījuma augustā tika sākta Francijā. Daži Palestīnas pašpārvaldes pārstāvji ir pauduši neapmierinātību ar to, ka Arafata atraitne uzspiedusi viņiem ārvalstu izmeklēšanu.

Kataras telekanāls "Al-Jazeera", atsaucoties uz Šveices Lozannas Universitātes Radiācijas fizikas institūtā veiktiem laboratorijas pētījumiem, jūlija sākumā vēstīja, ka Arafats bija saindēts ar radioaktīvo poloniju. Saindēšanās esot konstatēta, izpētot bioloģiskos paraugus no Arafata mantām, kuras viņa sievai Suhai nodeva Parīzes militārais hospitālis, kur bija nomiris Arafats.

Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadu bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004.gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana. Lai apstiprinātu, ka Arafats bijis saindēts ar poloniju, ir jāekshumē un jāanalizē viņa mirstīgās atliekas.

BNS, +371 67088621, arzemes@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!