Foto: AP/Scanpix

Ēģipte savu pilsoņu evakuāciju no Sīrijas organizē pa sauszemes ceļu caur Libānu, jo sarežģītās situācijas Damaskas apkārtnē dēļ ir pārtraukti lidojumi starp Kairu un Sīriju, atsaucoties uz Ēģiptes Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Pēc lidojumu pārtraukšanas starp Kairu un Damasku sarežģītās situācijas dēļ Sīrijas galvaspilsētas apkārtnē, Ēģiptes Ārlietu ministrija organizēja "sauszemes tiltu" no Sīrijas uz Libānu, lai evakuētu savus pilsoņus, kuri vēlas pamest Sīrijas teritoriju," aģentūra citē ministrijas pārstāvi Amru Rašdi.

Rašdi precizēja, ka trešdien vairāk nekā 60 ēģiptieši no Damaskas divos autobusos nogādāti līdz Libānas robežai, bet no turienes viņus vedīs uz Beirūtas starptautisko lidostu.

"Sīrijas varas iestādes piekrita nodrošināt sauszemes koridoru līdz Libānas robežai un nepieprasīt ēģiptiešiem formāli nepieciešamās vīzas iebraukšanai Libānā," papildināja Rašdi.

Ēģiptes nacionālā lidsabiedrība "Egypt Air" lidojumus starp Kairu un Damasku pārtrauca pirms dažām dienām, kad parādījās informācija, ka kauju dēļ ir slēgts ceļš, kas savieno lidostu ar pilsētu. Iepriekš "Egypt Air" no Damaskas uz Kairu pārveda simtiem ēģiptiešu, kuri bruņotā konflikta dēļ vēlējās atgriezties Ēģiptē.

Mediji pagājušajā nedēļā ziņoja, ka kauju dēļ ceturtdien bijis slēgts galvenais ceļš uz Damaskas lidostu.

Pēdējās nedēļās nemiernieki guvuši panākumus cīņā ar valdības spēkiem. Tie ir sagrābuši militārās bāzes, tai skaitā galvaspilsētas Damaskas tuvumā.

Jau vēstīts, ka  Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma
ANO Drošības padome
ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo
jau trīs reizes ANO rezolūcijas
Sīrijas
jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu
amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!