Foto: AFP/Scanpix
Antivīrusu programmatūras firmas "McAfee" dibinātājs amerikānis Džons Makafī, kas Belizā tiek meklēts nopratināšanai par cita ASV pilsoņa slepkavību, trešdien tika aizturēts Gvatemalā par nelegālu ierašanos šajā valstī, paziņoja amatpersonas.

"[Gvatemalas] nacionālās policijas aģenti ir nogādājuši Džonu Deividu Makafī uz imigrācijas iestādēm .. Viņš ir ieradies mūsu valstī nelegāli," sacīja policijas preses sekretārs Pablo Kastiljo.

Aizturēšana notika dažas stundas pēc tam, kad Makafī otrdien lūdza politisko patvērumu Gvatemalā.

Kastiljo deva mājienu, ka Makafī var tikt izraidīts uz Belizu vai repatriēts uz ASV.

"Mēs saprotam, ka viņam ir pastāvīga dzīvesvieta Belizā, uz kurieni viņš var tikt izraidīts tuvāko stundu laikā. Viņa statuss ir nelegāls, un viņš tiek padarīts pieejams imigrācijas iestādēm, lai tās varētu izlemt, vai izraidīt viņu uz izcelsmes valsti," sacīja Kastiljo.

67 gadus vecais Makafī atstāja savu privātmāju Belizai piederošajā Ambergrisas salā un sāka bēguļot pēc tam, kad viņa kaimiņš Gregorijs Fols 11.novembrī tika atrasts noslepkavots.

Makafī un viņa 20 gadus vecā draudzene Samanta Vanegasa vairāk nekā trīs nedēļas izvairījās no Belizas varas iestādēm un nedēļas nogalē šķērsoja Gvatemalas robežu. Pirms aizbēgšanas uz Gvatemalu Makafī savā emuārā ievietoja dezinformāciju, ka esot notverts uz Belizas un Meksikas robežas.

"Mēs lūdzam politisko patvērumu," Makafī paziņoja žurnālistiem Gvatemalas pilsētā. Dažas stundas pirms tam viņš nodrošināja juridisku atbalstu no bijušā Gvatemalas ģenerālprokurora Telesforo Gerras, kurš ir Makafī draudzenes tēvocis.

"Viņu apsūdz parastā noziegumā. Tāpēc man jāpanāk [politiskā] patvēruma apstiprināšana," Gerra pavēstīja ziņu aģentūrai AFP. Viņš sacīja, ka Makafī baidījies par savu dzīvību Belizā un ticis vajāts par atteikšanos piekukuļot ierēdņus.

ASV Floridas štatā dzimušais 52 gadus vecais Fols 11.novembrī tika atrasts miris asiņu peļķē savā mājoklī kādā Belizas kūrortpilsētā. Izmeklētāji nozieguma vietā atrada 9 mm kalibra patronas čaulīti, kas atbilda ievainojumam uz Fola kakla. Fola mājoklī bija pazudis portatīvais dators un mobilais telefons, bet nebija ielaušanās pēdu.

Policija pēc slepkavības ieradās Makafī privātmājā Ambergrisas salā, lai viņu nopratinātu, bet Makafī nekur nebija atrodams.

Policisti pirms vairākiem mēnešiem veica kratīšanu Makafī privātmājā, meklējot ieročus un narkotikas, un viņu uz vairākām stundām aizturēja. Makafī apgalvoja, ka ticis aizturēts tāpēc, ka atteicies ziedot kāda Belizas politiķa vēlēšanu kampaņai.

Pēc Fola slepkavības Makafī paziņoja, ka baidās par savu dzīvību un tādēļ bēg.

Makafī nav izvirzītas apsūdzības, bet viņš ir pasludināts par "ieinteresētu personu" šajā lietā. Trim ar Makafī saistītiem cilvēkiem ir noteikts apcietinājums par šaujamieroču likuma pārkāpumiem, un 19.decembrī viņiem Belizā jāstājas tiesas priekšā.

Ambergrisas iedzīvotāji iepriekš stāstīja, ka starp Folu un Makafī nesen bijis strīds. Makafī arī lietojis psihoaktīvas narkotikas un savas dīvainās uzvedības dēļ atsvešinājies no vietējās amerikāņu kopienas.

Makafī otrdien savā blogā whoismcafee.com paziņoja Fola ģimenei, ka nav nekādi saistīts ar viņa nāvi. "Belizas policijai: es atbildēšu uz jebkādiem jūsu jautājumiem pa telefonu. Ja mani tiešām meklē tikai tāpēc, lai nopratinātu, tad ar to pietiks," Makafī rakstīja savā blogā, vēršoties pie policijas.

Fols kopā ar kaimiņiem bija uzrakstījis vēstuli pašvaldības mēram, sūdzoties par Makafī suņiem un apsargiem, kas biedējot tūristus un vietējos iedzīvotājus.

Makafī pirms aizbēgšanas nošāva četrus no saviem suņiem un apgalvoja, ka tie esot saindēti un to varbūt izdarījis Fols. Suņi tika ekshumēti, ballistikas eksperti atrada lodes to līķos un mēģina noskaidrot, vai tās atbilst Fola slepkavības vietā atrastajai patronas čaulītei.

Makafī deviņdesmito gadu sākumā pārdeva savu kompāniju " McAfee" par vairākiem miljoniem ASV dolāru. Pēdējos četrus gadus viņš dzīvojis Belizā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!