Foto: Publicitātes foto
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs piektdien paziņoja par gaidāmo pāreju no kirilicas uz latīņu alfabētu kazahu valodā.

Prezidents ikgadējā runā par valsts stāvokli sacīja, ka šī alfabēta maiņa notiks līdz 2025.gadam, un nosauca to par modernizācijas pasākumu, kurš atvieglos interneta lietošanu un angļu valodas apguvi.

"No 2025.gada mums ir jāmodernizē mūsu valoda latīņu fontu un latīņu alfabēta lietošanai," sacīja 72 gadus vecais Nazarbajevs, kurš ir Kazahstānas vadītājs kopš padomju varas laika.

"Tas ļaus mūsu bērniem labāk saprast angļu valodu un internetu," teica prezidents.

Kazahu valoda ir viena no tirku (tjurku) valodām, un tajā ir daži papildu burti, kuru nav krievu valodā lietotajā kirilicas alfabētā.

Kazahu valodas rakstība laika gaitā ir vairākkārt mainīta. No 8. līdz 10.gadsimtam kazahi un citas tirku tautas lietoja tā saukto Orhonas-Jeņisejas rūnu alfabētu, kurā bija 24 burti un vārdus atdaloša zīme.

Izplatoties musulmaņu reliģijai, kazahu valodā ieviesās alfabēts uz arābu raksta pamata, kādu vēl arvien lieto Ķīnā dzīvojošie kazahi.

No 1929. līdz 1940.gadam Padomju Savienībā kazahu valodā tika lietots alfabēts uz latīņu raksta pamata, bet no 1940.gada ‒ alfabēts uz kirilicas pamata ar 42 burtiem (krievu alfabēts ar deviņiem papildu burtiem).      

Padomju Savienība ap 1940.gadu sāka veicināt uz kirilicu bāzētu alfabētu izveidošanu tās tautu valodās, arī tajās, kur jau bija alfabēti uz latīņu raksta bāzes. 

Pāreja no kirilicas uz latīņu rakstu kazahu valodā pārraus simbolisku saiti starp Kazahstānu un Krieviju. Tas jau ir noticis vairākās citās bijušajās padomju republikās, piemēram, Azerbaidžānā, Turkmenistānā un Uzbekistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!