Foto: EPA/LETA
Federālais tiesnesis ASV piektdien apstiprināja, ka Lielbritānijas naftas kompānija BP maksā kompensācijas juridiskām un privātpersonām 7,8 miljardu ASV dolāru (4,1 miljarda latu) apmērā par kaitējumu, ko 2010.gadā Meksikas līcī nodarīja naftas izplūde no BP nomātas naftas ieguves platformas.

ASV rajona tiesnesis Karls Barbjers piektdien nolasīja 125 lappuses garo lēmumu, kas paredz apstiprināt BP izmaksājamās kompensācijas. Sākotnējo piekrišanu panāktajam mierizlīgumam tiesnesis deva maijā.

Tiesnesis skaidroja, ka neviens no tiesai iesniegtajiem iebildumiem neliecina, ka kompensācijas būtu netaisnīgas, nesaprātīgas vai neadekvātas, bet kompensācija cietušajiem "ir pietiekama", lai segtu noplūdes radītos zaudējumus.

Gan BP, gan prasību iesniedzēju advokāti pauda apmierinātību ar tiesas lēmumu.

"Ticam, ka mierizlīgums, kas ļauj izvairīties no gadiem ilgas tiesvedības, nāk par labu cilvēkiem, uzņēmumiem un sabiedrībai Meksikas līcī, kā arī atbilst BP akcionāru labākajām interesēm," pēc tiesneša lēmuma nolasīšanas paziņoja kompānija.

Savukārt prasības iesniedzēju advokātu paziņojumā teikts, ka "mierizlīgums ir nesis un turpinās nest Meksikas līča iedzīvotājiem un uzņēmējiem atvieglojumu, ko viņi ir pelnījuši".

Šīs kompensācijas saņems gandrīz 100 000 zvejnieku, kuri zaudēja darbu, naftas izplūdes seku likvidētāji, kuriem radās veselības problēmas, un citas privātpersonas.

BP vēl ir jāpanāk vienošanās par kompensācijām ar ASV valdību un pašvaldībām un citu Meksikas līča piekrastes valstu valdībām un pašvaldībām.

Jau ziņots, ka 2010.gada 20.aprīlī uz britu kompānijas BP nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens un pēc tā Meksikas līcī izplūda nafta. Platforma pēc eksplozijas aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem BP 2010.gada jūnijā izdevās pārgriezt bojāto izvades cauruli un uzsākt darbu pie tās noslēgšanas, un pēc 87 dienām 15.jūlijā pirmoreiz kopš aprīļa beigām pilnībā tika apturēta naftas izplūšana. BP 2010.gada 4.augustā paziņoja, ka tai izdevies veiksmīgi pabeigt naftas dziļurbuma galīgās slēgšanas procedūru Meksikas līcī.

Naftas izplūde nodarīja milzu ekoloģisko postu Meksikas līča ūdeņiem un piekrastei.

BP agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "British Petroleum", taču kopš 2001.gada kompānijas oficiālais nosaukums ir BP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!