Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI Ziemassvētku laikā apžēlojis savu bijušo sulaini Paolo Gabrieli, kam oktobrī tika piespriests pusotra gada cietumsods par konfidenciālu Vatikāna dokumentu noplūdināšanu, paziņoja Vatikāna preses dienests, piebilstot, ka pāvests tomēr padzinis Gabrieli no Vatikāna.

Vatikāns informēja, ka pāvests sestdien ir apmeklējis Gabrieli Vatikāna policijas barakās, kur viņš izcieta sodu, un paziņoja, ka ir apžēlojis viņu, tādēļ bijušais Benedikta XVI sulainis tika atbrīvots.

"Pāvests Benedikts XVI apmeklēja cietumā Paolo Gabrieli, lai apstiprinātu viņa apžēlošanu un personīgi informētu, ka ir apmierināts Gabrieles kunga apžēlošanas lūgums," informēja Vatikāns, piebilstot, ka Gabrieles apžēlošana ir "tēvišķs žests" pret vīru, "ar kuru pāvestam bija ikdienišķi familiāras attiecības daudzu gadu garumā".

Tomēr bijušais sulainis "nevar atgriezties savā iepriekšējā amatā vai turpināt dzīvot Vatikānā", piebilsts Vatikāna paziņojumā.

Gabriele tika aizturēts 23.maijā un 53 dienas atradās Vatikāna policijā, jo Vatikānā nav cietuma. Pēc tam jūlijā viņam tika noteikts drošības līdzeklis - mājas arests.

Kopš 6.oktobrī viņš tika atzīts par vainīgu konfidenciālu dokumentu zādzībā no pāvesta biroja un viņam tika piespriests cietumsods, viņš atradās mājas arestā, bet 25.oktobrī sāla izciest cietumsodu Vatikāna policijas barakās.

Bijušais Romas pāvesta Benedikta XVI sulainis Gabriele ir notiesāts par simtiem slepenu dokumentu zagšanu no pāvesta biroja un to noplūdināšanu žurnālistiem. Šo lietu mediji ir nodēvējuši par "Vatileaks" lietu.

6.oktobrī Gabrielem tika piespriests trīs gadu ieslodzījumu, taču tūlīt pat to samazināja līdz 18 mēnešiem, ņemot vērā Gabrieles paveikto katoļu baznīcas labā un to, ka viņš ir atvainojies pāvestam. Prokurors pieprasīja Gabrielem piespriest trīs gadu cietumsodu.

Vatikāna pilsonis Gabriele, kuram ir sieva un trīs bērni, bija pāvesta sulainis kopš 2006.gada. Piekļuve pāvesta privātajām telpām ir tikai diviem viņa privātsekretāriem, sulainim un četrām mūķenēm, kuras veic saimniecības darbus.

Pāvesta sulaiņa aizturēšanas laikā viņa mājās tika atrasti daudzi konfidenciāli dokumenti un to kopēšanai nepieciešamais aprīkojums.

Jūnijā pāvests izveidoja īpašu kardinālu komisiju, lai izmeklētu dokumentu noplūšanu, kas sākās janvārī. Tomēr tiesa šīs komisijas izmeklēšanas rezultātus neņēma vērā, balstoties tikai uz Vatikāna prokuratūras un policijas izmeklēšanu.

Daudzu dokumentu kopijas ir iekļautas vasarā iznākušajā Džanluidži Nuci grāmatā "Viņa svētība".

Dokumentos ir kompromitējoša informācija par Vatikāna valsts sekretāra Tarčizio Bertones un Vatikānabankas darbību.

Gabrieles advokāts paziņojis, ka Gabriele šādi rīkojies "aiz mīlestības" pret pāvestu, jo vēlējies "padarīt dzīvāku" pāvesta vadīto Romas katoļu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!