Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu vietējās Kara aviācijas akadēmijas izlaiduma ceremonijā savas runas laikā ceturtdien uzsvēris, ka nekas neapturēs Izraēlu aizsargāt sevi no Sīrijas draudiem, vēsta laikraksts "Haaretz".

Sīrijas militārie gaisa spēki tiek izmantoti "simtiem mierīgo valsts iedzīvotāju" slepkavībās, bet Damaska sacelšanās apspiešanai grasās izmantot "starptautiskās konvencijās aizliegtas metodes", norādīja Netanjahu, piebilstot, ka Izraēla "cieši seko notikumiem Sīrijā un ir gatava aizstāvēt sevi pret jebkādiem draudiem, kas nāk no turienes".

Izraēlas gaisa spēkus premjers nosauca par "Izraēlas garo roku". "Mēs esam uzaudzējuši šīs rokas muskuļus un nostiprinājuši cīpslas. Izraēla ir gatava to pastiept ikvienam, kurš nāk pie mums ar mieru. Bet tiem, kas mums draud - gan blakus, gan tālās zemēs - , ir jāzina, ka šī roka sitīs ar visu iespējamo spēku, lai aizsargātu Izraēlu," laikraksts citē Netanjahu.

Šie paziņojumi seko izskanējušai informācijai, ka Netanjahu šonedēļ slepeni ticies ar Jordānijas karali Abdullu II. Politiķi tikšanās laikā esot apsprieduši Sīrijas ķīmisko ieroču jautājumu un abu valstu sadarbību to pielietošanas draudu gadījumā.

Izraēla jau divas reizes lūgusi Jordānijai atvērt savu gaisa telpu bumbvedēju lidojumiem uz Sīrijas ķīmisko ieroču noliktavām, taču saņēmusi atteikumu.

Daudzas valstis izsaka bažas, ka Sīrijā valdošais prezidenta Bašara al Asada režīms varētu pielietot ķīmiskos ieročus jau gandrīz divus gadus ilgstošās sacelšanās apspiešanai. Jūlija beigās Damaska pirmo reizi atzina, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči. Tā draudēja tos izmantot, ja tai uzbruks ārvalstis, bet solīja nekad tos neizmantot pret saviem iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka  Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!