Foto: AFP/Scanpix

70% aptaujāto Zviedrijas iedzīvotāju vēlas valstī saglabāt monarhiju, tomēr 60% aptaujāto vēlētos, lai ne vēlāk kā desmit gadu laikā monarha pilnvaras no karaļa Kārļa XVI Gustafa pāriet kroņprinceses Viktorijas rokās, trešdien vēstīja interneta laikraksts "Local".

Pētījumu kompānijas "Sifo" pēc laikraksta "Aftonbladet" pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 23% no aptaujātajiem vēlas, ka karalis no troņa atteiktos un pilnvaras nodotu Viktorijai desmit gadu laikā, 20% atzina, ka vēlētos, lai tas notiek piecu gadu laikā, bet 17% - lai pēc iespējas ātrāk.

Karaļa Kārļa XVI Gustafa, kas septembra vidū atzīmēs 40.gadadienu kopš kāpšanas tronī, tēls sabiedrībā ir cietis kopš 2010.gada nogalē publicētā biogrāfijā tika atklāta informācija par viņa neuzticību karalienei Silvijai.

17% aptaujāto atzina, ka pēdējā gada laikā viņu uzticība karalim ir kritusies, bet 79% apgalvoja, ka 12 mēnešu laikā tā nav mainījusies.

Eksperti skaidro, ka katrs sestais Zviedrijas iedzīvotājs vēlas, lai pašreizējais karalis pilnvaras troņmantniecei nodotu pēc iespējas ātrāk, tomēr eksperti atzīst, ka, lai gan uzticība karalim ir zema, zviedri tic monarhijai un uzticības līmenis monarhijai kopumā jau labu laiku ir stabils.

Zviedrijas karaliskajai ģimenei ir vien ceremoniāli pienākumi, piemēram, labdarība un Zviedrijas uzņēmēju kontaktu veicināšana pasaulē.

Laikā no 10.līdz 13.decembrim tika aptaujāti 1000 Zviedrijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!