Foto: AP/Scanpix

Bijušais Dienvidāfrikas Republikas prezidents Nelsons Mandela ir izveseļojies pēc viņam decembrī konstatētās plaušu infekcijas un veiktās žultsakmeņu operācijas, svētdien paziņoja pašreizējā prezidenta Džeikoba Zumas administrācija, atsaucoties uz Mandelas ārstiem.

Medicīniskā pārbaudē ir konstatēts, ka Mandela panācis stabilu progresu un klīniskā ziņā viņa veselības stāvoklis turpina uzlaboties, teikts prezidenta administrācijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Mandela 26.decembrī tika izrakstīts no slimnīcas, kur ārstējās gandrīz trīs nedēļas, bet viņš turpināja saņemt medicīnisko aprūpi mājās Johannesburgā.

94 gadus vecais Mandela 8.decembrī tika nogādāts slimnīcā, lai, kā toreiz skaidroja prezidenta kanceleja, veiktu viņa cienījamajam vecumam atbilstošas veselības pārbaudes. Lai gan iepriekš amatpersonas apgalvoja, ka Mandelam neesot nopietnu veselības problēmu, viņam slimnīcā konstatēja plaušu infekciju un veica žultsakmeņu operāciju. Tā bija Mandelas ilgākā uzturēšanās slimnīcā kopš viņa atbrīvošanas no ieslodzījuma 1990.gadā.

Mandela pēdējo reizi piedalījās publiskā pasākumā 2010.gada jūlijā, kad viņš apmeklēja Dienvidāfrikā notikušā Pasaules kausa futbolā finālspēli.

Dienvidāfrikā ik pa laikam parādās baumas par trauslo Mandelas veselību, tādēļ valdība regulāri izplata paziņojumus, kuros apliecina, ka bijušais valsts prezidents jūtas labi.

Mandela bija pavadījis 27 gadus cietumā par cīņu pret aparteīdu līdz savai atbrīvošanai 1990.gadā. 1993.gadā viņš saņēma Nobela Miera prēmiju, bet no 1994. līdz 1999.gadam bija pirmais melnādainais Dienvidāfrikas Republikas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!