Foto: AFP/Scanpix

Mali armijas bāzē ceturtdien ieradās lidmašīnas ar ārvalstu karavīriem un bruņojumu, lai palīdzētu šīs valsts armijai cīnīties pret islāmistiem, kas ieņēmuši Mali ziemeļus, paziņoja aculiecinieki.

Aculiecinieki un amatpersona pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka šīs lidmašīnas ieradās armijas bāzē Sevares pilsētā Mali vidienē. Sevare atrodas netālu no Konnas pilsētas, kuru ceturtdien ieņēma islāmistu nemiernieki.

Viens aculiecinieks sacīja, ka redzējis karavīru izkāpšanu un bruņojuma izcelšanu no militārā transporta lidmašīnas C-160 un daži no šiem karavīriem bijuši baltie.

Cits aculiecinieks stāstīja, ka lidmašīnas veikušas vairākus lidojumus uz Sevares lidostu, turp aizvedot militārus materiālus un karavīrus.

Mali Aizsardzības ministrija paziņoja, ka piektdien rīkos preses konferenci par šiem notikumiem.

Kāda Mali amatpersona apstiprināja militāro lidmašīnu ierašanos Sevares lidostā un sacīja, ka viena lidmašīna bijusi no Eiropas valsts, kura gan netika nosaukta.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu. Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro sacīja reportieriem, ka Francija piektdien paziņos savu atbildi uz Mali lūgumu.

ANO Drošības padome ceturtdien apsprieda situāciju Mali ārkārtas sanāksmē, kas tika sasaukta pēc Francijas ierosinājuma.

ANO Drošības padome decembrī vienbalsīgi piešķīra Rietumāfrikas valstu bloka ECOWAS bruņotajiem spēkiem mandātu intervencei Mali ziemeļos, lai palīdzētu atkarot šo islāmistu ieņemto teritoriju. Drošības padome tomēr paziņoja, ka militāra spēka lietošana var notikt tikai tad, ja visi politiskie centieni ir izsmelti, un uzstāja, ka militārie plāni ir jāuzlabo un jāapstiprina pirms jebkādas ofensīvas uzsākšanas.

ECOWAS dalībvalstis ir paziņojušas, ka 3300 to karavīri ir gatavi doties uz Mali, lai palīdzētu atjaunot šīs valsts armiju un atbalstītu militāru operāciju, kura gan sāktos ne agrāk kā septembrī.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!