Foto: AP/Scanpix
Francijas prezidents Fransuā Olands ir devis rīkojumu pastiprināt sabiedrisko objektu un transporta apsardzi, reaģējot uz islāmistu uzbrukumu draudiem, saistībā ar Francijas militārajām operācijām Āfrikā, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Francijā ir izsludināts otrais augstākais - sarkanais pretterorisma trauksmes līmenis, kad tiek ieviesti ārkārtas pretterorisma pasākumi. Ir pastiprināta sabiedrisko ēku un transporta tīklu, galvenokārt gaisa satiksmes un dzelzceļu, drošība, ziņo BBC.

Francijas karavīri ir iesaistījušies militārā operācijā pret Mali islāmistu nemierniekiem, piektdien tajā bojā gāja viens Francijas karavīrs. Savukārt sestdien Somālijā gājuši bojā divi franču karavīri, kad piedalījušies gūstā saņemta Francijas pilsoņa atbrīvošanā.

Olands paziņoja, ka "cīņa pret terorismu" pieprasa, lai Francijā tiktu ievēroti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi. Prezidenta paziņojums nāca klajā dažas stundas pēc tam, kad Mali islāmisti grupa "Ansar Dine" piedraudēja atriebties par Francijas militāro operāciju, skaidro BBC.

Jau vēstīts, ka Francijas gaisa spēku triecieni nedēļas nogalē likuši Mali nemierniekiem pamest iepriekš ieņemtu pilsētu, kā arī triecienos iznīcināts islāmistu nemiernieku komandcentrs. Francija paziņojusi, ka tās karavīri aktīvi atbalsta Mali valdības spēku ofensīvu pret islāmistiem, kuri kontrolē valsts ziemeļus, kā arī atrodas galvaspilsētā Bamako, kur atrodas 6000 Francijas pilsoņu.

Savukārt uzbrukumā Somālijā gājuši bojā divi karavīri un nogalināti 17 teroristi, operācijā mēģinot atbrīvot gūstā saņemu Francijas pilsoni, kas uzbrukuma laikā nogalināts.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns paziņoja, ka sestdienas naktī operāciju Somālijā īstenoja Francijas slepenā dienesta elites vienība DGSE, skaidrojot, ka uzbrukums notika, jo "nemiernieki trīs ar pusi gadus ir atteikušies iesaistīties sarunās un tur Denī Alēksu necilvēcīgos apstākļos". Viņš informēja, ka kaujā gājuši bojā divi Francijas karavīri un nogalināti 17 teroristi.

Francijas amatpersonas norāda, ka abas operācijas nav bijušas nekādā veidā saistītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!