Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdība ir atļāvusi ANO Pasaules pārtikas programmai (WFP) paplašināt darbību, lai palīdzību sasniegu pēc iespējas vairāk no 2,5 miljoniem badacietēju, vēstīts telekanāla "Al Jazeera" interneta vietnē.

Sīrijas valdība Pasaules pārtikas programmai ir atļāvusi sadarboties ar vietējām organizācijām, lai palīdzība sasniegtu vairāk tos, kuriem tā ir nepieciešama, trešdien paziņoja WFP vadītāja Ertarina Kousina.

Līdz šim lielāko daļa ANO aģentūras pārtikas izplatīja Sīrijas Arābu Sarkanais pusmēness, kas ir pārslogots un mēnesī spēj nogādāt palīdzību apmēram 1,5 miljoniem badacietēju, skaidro "Al Jazeera".

Lai paplašinātu sasniegto cilvēku loku, Sīrijas valdība pagājušajā nedēļā izveidoja sarakstu ar 110 nevalstiskām organizācijām, kurām atļauts sadarboties ar ANO palīdzības izplatīšanā.

"Mēs esam novērtējuši šo 110 organizāciju gatavību un noteikuši 44 NVO (nevalstiskās organizācijas) šajā sarakstā, kas dos mums iespēju sasniegt vēl vieni miljonu cilvēku," stāsta Kousina.

WFP palīdzība paredzēta iedzīvotājiem gan valdības, gan nemiernieku kontrolētajās teritorijās visā Sīrijā, bet piegādes ir atkarīgas no kaujām, uzsver Kousina. Viņa norāda, ka izaicinājums organizācijai ir nemiernieku uzbrukumi apgādes transportam. Kousina stāsta, ka pārrunās ar nemierniekiem pārtiku parasti var atgūt, tomēr to sarežģī tas, ka ir jāiekļūst šajos rajonos.

ANO palīdzības organizācija Sīrijas lauku ģimenēm piegādā miltus maizes cepšanai. Tāpat ir plānots izplatīt ceptuvēm nepieciešamo degvielu. Miltu un degvielas trūkuma dēļ maizes ražošana valstī ir nestabila. Cilvēki parasti stundām ilgi stāv rindā, lai varētu iegādāties maizi.

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!