Foto: AFP/Scanpix
Nāvessods par narkotiku kontrabandu Indonēzijā piespriests kādai 56 gadus vecai britu sievietei, kuru maijā Bali policija pieķēra ar 4,8 kilogramiem kokaīna, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lindsiju Sandifordu arestēja pēc muitas pārbaudes, kad viņa ielidoja Indonēzijā no Bangkokas. Narkotikas bija paslēptas čemodāna apšuvumā. Pati sieviete apgalvo, ka pret savu gribu ir iesaistīta kontrabandā un ir piespiesta ievest narkotikas valstī, ziņo BBC.

Tiesa savu lēmumu par nāvessodu pamatoja ar to, ka lietā nav vainu mīkstinošu apstākļu un apsūdzētā nav izrādījusi, ka viņu uztrauktu savas rīcības sekas. Tāpat Sandiforda ir bojājusi Bali kā tūrisma galamērķa tēlu un vājinājusi valdības narkotiku apkarošanas programmu, pamato tiesa. Prokurors apsūdzētajai gan rekomendēja piespriest 15 gadu cietumsodu.

Sandifordas lietā bijuši iesaistīti vēl trīs briti, no kuriem par narkotiku glabāšanu ar četru gadu cietumsodu pagājušajā gadā jau notiesāts vīrietis, bet viena gada ieslodzījums piespriests sievietei, kura nav ziņojusi par noziegumu. Vēl viena vīrieša, kurš esot saņēmis narkotikas no Sandifordas, tiesas process turpinās.

Apsūdzētās aizstāvība uzsver, ka sievietei pagātnē bijušas garīgās veselības problēmas, kas padarījušas viņu par "viegli ievainojamu mērķi" narkotirgotāju bandām, kas draudējušas viņas bērniem.

"Es nekad nebūtu iesaistījusies tamlīdzīgās darbībās, bet manu bērnu dzīvības bija apdraudētas, un es jutu, ka man viņi ir jāpasargā," tiesai pirms tam skaidroja Sandiforde. Tāpat sieviete par izdarīto atvainojās "Indonēzijas Republikai un Indonēzijas tautai", stāsta BBC.

BBC piebilst, ka Indonēzijā ir vieni no stingrākajiem pretnarkotiku likumiem pasaulē, tomēr nāvessodi tiek izpildīti reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!