Foto: AFP/Scanpix
Pakistānā apcietinājumā bez izvirzītām apsūdzībām un tiesas spriedumiem atrodas 700 aizdomās turēti islāmistu kaujinieki, ceturtdien paziņoja ģenerālprokurors. To varas iestādēm atļauj cilvēktiesību aktīvistu kritizēts likums, vēsta aģentūra “Reuters”.

Šī ir pirmā reize, kad ASV stratēģiskā sabiedrotā atklāja, cik kaujinieku tiek turēti gūstā valsts ziemeļrietumu cilšu rajonos.

"Vazīristānā notiek militārā operācija. Saskaņā ar likumu šos 700 cilvēkus mēs nevaram nopratināt, ne atbrīvot, kamēr operācija nav beigusies," ģenerālsekretārs Irfans Kvadirs paziņoja Augstākajā tiesā, runājot par cilšu reģionu pie Afganistānas robežas.

Decembrī cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" nosodīja likumu, norādot, ka tas ir pamats "plaši izplatītiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas paliek nesodīti". Daudzi no aizturētajiem vīriešiem bijuši pakļauti piespiedu nolaupīšanai, spīdzināšanām, kā arī apcietinājuma laikā piedzīvojuši nežēlīgu izturēšanos, norādīja aktīvisti. Pakistānas armija šīs apsūdzības noliedz.

Pakistānas islāmistu organizācija "Taliban", kas saistīta ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", ar agresīvām metodēm vēlas gāzt valdību un panākt radikālas islāma kārtības ieviešanu. Kaujinieku sarīkotos sprādzienos un uzbrukumos cieš gan karavīri, gan civiliedzīvotāji.

Pakistānas Augstākā tiesa ir pievērsusi pastiprinātu uzmanību drošības iestādēm un sākusi izmeklēšanu par cilvēku pazušanām. Tiesā pašlaik izskata lietu par septiņu aizdomās turētu kaujinieku turēšanu apcietinājuma bez izvirzītām apsūdzībām kopš 2010. gada maija.

Pakistānas izlūkošanas dienests vīriešus pēc tiesas rīkojuma pagājušā gada februārī nogādāja tiesā. Vairāki no viņiem bija ļoti sliktā fiziskā stāvoklī un knapi spēja staigāt, skaidro "Reuters". Augstākā tiesa pieprasa izlūkošanas dienesta paskaidrojumus, kāpēc personas tiek turētas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!