Foto: AP/Scanpix
Francijas valdība ceturtdien paziņoja, ka kompānijai "Spanghero", kas kā liellopa gaļu pārdevusi ap 550 tonnām zirga gaļas, ir apturēta licence, kas ļāva tai darboties gaļas pārstrādes nozarē.

Francijas Ekonomikas un finanšu ministrijas valsts ministrs Benuā Amons paziņoja, ka krāpšanās ar gaļas marķēšanu turpinājusies vairākus mēnešus un "Spanghero" ap 550 tonnas zirga gaļas piegādāja Francijas kompānijai "Comigel", kuras meitaskompānijā "Tavola" Luksemburgā tiek ražota saldētā pārtika.

Amons paziņoja, ka pret "Spanghero" tiks sākta tiesvedība.

Viņš žurnālistiem stāstīja, ka "Spanghero" apkrāpa "Comigel", kas lielveikaliem visā pasaulē piegādājis miljoniem saldētās pārtikas porciju, kas tagad ir izņemtas no veikalu plauktiem.

Tomēr valsts ministrs, kas ar žurnālistiem runāja pēc Francijas valdības sēdes par zirga gaļas skandālu Eiropā, teica, ka "Comigel" neveica nepieciešamās pārbaudes, kurās varētu noskaidrot gaļas izcelsmi un uzņēmums varētu uz to reaģēt.

Savukārt Francijas lauksaimniecības ministrs Stefans Lefolls paziņoja, ka "Spanghero" licence apturēta, kamēr eksperti veic pārbaudes "Spanghero" ražotnē Francijas dienvidrietumu pilsētā Kastelnodārijā.

Viņš norādīja, ka no piektdienas veterināri pārbaudīs "Spanghero" telpas un valdība lems par to, vai pilnībā anulēt kompānijas licenci. Gaidāms, ka pārbaužu rezultāti tiks saņemti nākamnedēļ.

"Spranghero" ceturtdien atkārtoti noliedza jebkādu krāpšanos, paziņojot, ka nav "pārdevusi, tālākpārdevusi vai pārstrādājusi zirga gaļu nekādā formā".

Kompānija jau paziņojusi, ka sākusi tiesvedību pret personām, kas atbildīgas par krāpšanos.

Laikraksts "Le Parisien" ceturtdien ziņoja, ka Kiprā bāzēta Nīderlandes firma "Draap Trading" izrakstījusi kompānijai "Spanghero" rēķinus par 42 tonnām zemas kvalitātes zirga gaļas.

Atklāts, ka Francijā ražotajos produktos izmantota gaļa no Rumānijas lopkautuvēm, kas vesta caur Kipru un Nīderlandi. Atsevišķu izmeklēšanu sākušas arī Rumānijas tiesībsargājošās institūcijas.

Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta pirmdien paziņoja, ka uzņēmumi valstī ir ievērojuši visas ES prasības un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Viņš uzsvēra, ka "Comigel" nav tieša līguma ar Rumānijas lopkautuvēm, uzsverot, ka Rumāniju nevar vienmēr uzskatīt par ierastu aizdomās turēto.

Lielbritānijas lauksaimniecības ministrs Deivids Hīts ceturtdien paziņoja, ka no Lielbritānijas uz Franciju eksportētos zirgu kautķermeņos ir konstatēts zirgu pretsāpju medikaments fenilbutazons, kas var būt kaitīgs cilvēkiem, un tas var būt nonācis cilvēku pārtikas ķēdē.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) trešdienas vakarā paziņoja, ka aicina visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis veikt dezoksiribonukleīnskābju (DNS) testus liellopa gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļas.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota 16 Eiropas valstīs. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētās liellopa gaļas maltītes.

Par liellopa gaļu uzdota zirga gaļa atklāta saldētajos produktos Lielbritānijā, Francijā un Šveicē. Vācijas lielveikalu ķēde "Real" ceturtdien paziņoja, ka ir atrastas zirga gaļas pēdas saldētā lazanjā, ko veikals piesardzības dēļ pagājušajā nedēļā izņēma no apgrozības.

Lielbritānijā, kur zirga gaļas ēšana ir tabu, lielveikalu gigants "Tesco", saldētās pārtikas firma "Findus" un lēto lielveikalu ķēde "Aldi" bija saņēmuši malto gaļu, kuras sastāvā izrādījās zirga gaļa, no Francijas firmas "Comigel". Ir apstiprināts, ka zirga gaļa bijusi arī Francijā pārdotās saldētās lazanjās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!