Foto: AP/Scanpix
Čikāgas pilsēta pirmo reizi kopš gangstera Ala Kapones laikiem ir nosaukusi savu ienaidnieku "numur viens" – Meksikas kalnu paslēptuvē dzīvojošu narkokarteļa "Sinaloa" līderi Hoakvinu Guzmanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Federālie aģenti spēcīgo "Sinaloa" karteli tur aizdomās par lielākās daļas pilsētā pārdoto narkotiku piegādi. Nevalstiskā organizācijas "Čikāgas Noziedzības apkarošanas komisija" iepriekš ir nosaukusi arī citus sabiedrības ienaidniekus, taču ienaidnieks "numur viens" līdz šim ir bijis tikai trīsdesmito gadu gangsteris Kapone.

Neviens cits noziedznieks kopš Kapones laikiem nav pelnījis šo titulu vairāk kā Hoakvins Guzmans, ceturtdien paziņoja komisijas direktors. Arī federālās amatpersonas piekrīt, ka Guzmans ir atzīstams par Čikāgas noziedzības bosu, lai gan atrodas tālu no pilsētas.

"Guzmans ir Čikāgas jaunais Als Kalpone," ceturtdien konferencē paziņoja ASV narkotiku apkarošanas administrācijas Čikāgas nodaļas vadītājs Džeks Railijs. Amatpersona skaidro, ka Guzmans ar iesauku El Čapo, ir daudz nežēlīgāks, nekā leģendārais Kapone, kurš ieguva slavu pēc septiņu savu sāncenšu slepkavībām svētā Valentīna dienā.

"Ja man būtu jāsaliek šie puiši ringā, El Čapo apēstu [Kaponi] dzīvu," Railijs stāstīja aģentūrai AP, ar pirkstu rādot uz abu kriminālo līderu attēliem savā birojā. Narkotiku apkarotājs stāsta, ka Čikāga ir gan Guzmana vadītā karteļa narkotiku galamērķis, gan izplatīšanas mezgls uz pārējo ASV.

Lai gan narkokarteļi reti ir tieši saistīti ar noziegumiem pilsētā, narkotiku tirdzniecība ir pamatcēlonis ielu bandu cīņām par teritoriju, kas palielina slepkavību skaitu.

ASV ir izsludinājusi piecu miljonu dolāru (2,62 miljoni latu) atlīdzību par Guzmana notveršanu. Žurnāls "Forbes" Guzmana bagātību vērtē viena miljarda dolāru (520 miljoni latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!