Foto: AFP/Scanpix
Ukraiņu žurnālistei Anharai Kočņevai, kura vairākus mēnešus tika turēta gūstā Sīrijā, pirmdien izdevies izkļūt brīvībā, apstiprinājuši sievietes tuvinieki.

1972.gadā dzimusī žurnāliste Damaskā ieradās 22.septembrī kā Krievijas televīzijas komandas tulce. Oktobra sākumā viņa tika sagrāba gūstā. Pati Kočņeva atklājusi, ka viņu gūstā turējuši Sīrijas opozīcijas spēki.

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka Ukrainas pilsone izkļuvusi brīvībā, taču atteicās apliecināt, vai Kočņeva aizbēgusi no gūsta. Pašlaik ukraiņu žurnāliste atrodas Damaskā.

"Viņa mums piezvanīja, viņa ir sveika un vesela," atklāja žurnālistes radinieki.

Intervijā Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" Kočņeva pavēstīja, ka viņa tikusi turēta gūstā netālu no Himsas, un viņas sagrābēji pret viņu slikti izturējušies.

Pirmdienas rītā viņai izdevies izbēgt. Lai nokļūtu drošībā, viņai nācies iet cauri mīnu laukiem.

"Mani gūstā turēja Brīvās Sīrijas armijas militārās padomes vadītājs," stāstīja ukraiņu žurnāliste, kura brīvi pārvalda arābu valodu. "Pirmās 40 dienas viņi pret mani izturējās normāli, taču tad sāka darīt pāri. Bija slikti, viņi paši dzīvo nabadzīgi, bet man klājās vēl sliktāk nekā viņiem."

"Man būs vajadzīgs ilgs laiks un lieli līdzekļi, lai uzlabotu savu veselību," atzina žurnāliste.

Savukārt intervijā radiostacijai "Business FM" Kočņeva atklāja, ka plāno palikt Damaskā un turpināt ziņot par Sīrijas konfliktu, kurā viņa kaismīgi atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Es palikšu šeit," sacīja žurnāliste. "Pasaule ir akla. Es darīšu visu iespējamo, lai pasaule uzzinātu, kas patiesībā šeit notiek."

Novembrī tīmeklī tika izplatīts video, kurā Kočņeva lūdza Ukrainu un Krieviju izpildīt viņas sagūstītāju prasības.

Kā atklāja Kočņevas tuvinieki, sagūstītāji par žurnālistes atbrīvošanu pieprasīja 50 miljonus dolāru (26,85 miljonus latu), bet pēcāk šī summa tika samazināta līdz 300 000 dolāru (161 100 latiem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!