Foto: AP/Scanpix

Abas karojošās puses Sīrijā arvien vairāk savā karadarbībā iesaista bērnus, kurus izmanto par palīgiem, sargiem, informatoriem un kaujiniekiem, bet atsevišķos gadījumos arī par dzīvo vairogu, savā ziņojumā secina starptautiskā labdarības organizācija "Glābiet bērnus".

Organizācija norāda, ka divus gadus ilgstošais bruņotais konflikts, kurā valdības spēki cīnās ar opozīcijas kaujiniekiem, ir ietekmējis visus bērnu dzīves aspektus, un steidzam palīdzība ir nepieciešama aptuveni diviem miljoniem bērnu. Sīrijas bērni ir konflikta "aizmirstie upuri, kas saskaras ar nāvi, traumām un ciešanām, un bez iespējām saņemt pamata humāno palīdzību", teikts ziņojumā.

Arvien vairāk par 18 gadiem jaunāku sīriešu tiek iesaistīti abu pušu bruņoto grupu darbībā. Daudzi bērni un to ģimenes iesaistīšanos cīņā uzskata par goda un lepnuma lietu, tomēr organizācijas aktīvisti secinājuši, ka nepilngadīgie militārajās aktivitātēs tiek iesaistīti arī piespiedu kārtā.

Fiksēts, ka dažos gadījumos par dzīvajiem mērķiem izmantoti tikai astoņus gadus veci bērni, teikts ziņojumā.

Pētnieku komanda no Turcijas secinājusi, ka trīs no katriem četriem aptaujātajiem bērniem konfliktā zaudējuši kādu tuvinieku, bet katrs trešais konflikta laikā ir fiziski cietis vai ievainots.

"Es nedomāju, ka ir kaut viens šajā karā neskarts bērns. Ikviens ir redzējis nāvi, ikviens ir zaudējis kādu. Es nezinu nevienu, kurš nebūtu cietis kā mēs," ziņojumā citēts kāds aptaujātais bērns.

Daudziem mazajiem sīriešiem ir liegta medicīniskā palīdzība un ir jādzīvo antisanitāros apstākļos. Ģimenes cīnās ar pārtikas trūkumu. Pārtraukta ir bērnu skološana, jo aptuveni 2000 skolas ir nopostītas kaujās, vai pārveidotas par bēgļu pagaidu apmešanās vietām.

Ziņojuma rezultāti ir līdzīgi ANO Bērnu fonda (UNICEF) otrdien publiskotajiem datiem, vēsta raidsabiedrība BBC. UNICEF brīdināja par Sīrijas "zudušo paaudzi", norādot, ka par 18 gadiem jaunāki bērni aug vardarbības apstākļos, tiem liegta izglītība, bet kara traumas varētu atstāt iespaidu uz visu turpmāko dzīvi.

Ar pilnu ziņojuma tekstu var iepazīties šeit.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!