Foto: AP/Scanpix

Vismaz 42 cilvēki ceturtdien gājuši bojā sprādzienā kādā mošejā Sīrijas galvaspilsētā Damaskā. Starp bojāgājušajiem ir arī viens no redzamākajiem sunnītiem, kas atbalsta valsts prezidentu Bašaru al Asadu, - garīdznieks Šeihs Mohammeds al Buti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts mediji ziņo, ka sprādzienu izraisījis pašnāvnieks spridzinātājs, kur ielavījies mošejā. Brīvā Sīrijas armija, kas ir nemiernieku grupējumu vadības organizācija, savu saistību ar teroraktu noliedz.

"Mēs pēkšņi izdzirdējām sprādzienu. Mēs ieskrējām mošejā un ieraudzījām gabalos sarautus cilvēkus," stāsta kāds aculiecinieks.

Sprādziena brīdī 84 gadus vecais Buti lasījis reliģisku lekciju. Eksplozijā bojā gājuši esot arī garīdznieka mazdēli.

Buti ir Sīrijā vairākumā esošās sunnītu musulmaņu sektas pārstāvis, kuras pārstāvji mēģina gāzts alavītu sektas pārstāvja - prezidenta Asada valdību. Tomēr Buti vienmēr bijis Asada atbalstītājs.

Viņš regulāri lasīja sprediķus valsts televīzijā un aicināja iedzīvotājus atbalstīt armiju cīņā ar nemierniekiem. Buti zaudējums būs spēcīgs psiholoģisks trieciens Sīrijas valdībai, paredz BBC. Garīdznieks bijis režīma atbalstītājs "līdz kaulam", viņš arī vadījis lūgšanas Asada tēva Hazefa bērēs 2000. gadā.

Nemiernieku Brīvā Sīrijas armija norāda, ka ar šāda veida pašnāvnieku uzbrukumiem nenodarbojas, kā arī nerīko uzbrukumus mošejās. Terorkatu nosodīja arī Sīrijas opozīcijas Nacionālās koalīcijas vadītājs Moazs al Hatibs.

Sprādziens mošejā noticis neilgi pēc ANO paziņojuma, ka tā izmeklēs ziņas par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

Sīrijas valdība otrdien paziņoja, ka nemiernieki, kas cenšas gāzt valdošo režīmu, uzbrukumā ir izmantojuši ķīmiskos ieročus, nogalinot 25 cilvēkus. Savukārt nemiernieki šīs apsūdzības noraidīja un apgalvoja, ka paši režīma spēki izšāvuši "Scud" raķeti ar ķīmiskām vielām. To, ka kāda no pusēm uzbrukumā ir izmantojusi ķīmiskos ieročus, trešdien apliecināja arī Izraēlas izlūkdienests. 

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!