Foto: AFP/Scanpix
Taizeme ceturtdien sākusi pirmās oficiālās sarunas ar dienvidu provinces nemierniekiem, kuru izraisītajā vardarbībā pēdējo deviņu gadu laikā gājuši bojā vairāk nekā 5500 cilvēku.

Sarunas notiek Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā.

Iecerēts, ka sarunas ar nemiernieku grupējumu "Nacionālā revolucionārā fronte" ("Barisan Revolusi Nasional" - BRN) ilgs vienu dienu un galvenokārt būs vērstas uz vardarbības mazināšanu, apstiprināja Nacionālās drošības padomes vadītājs.

"Šodien galvenā uzmanība būs vērsta uz vardarbības mazināšanu. Šodien mēs koncentrēsimies uz abpusējas uzticības un labu attiecību veidošanu," viņš piebilda, norādot, ka miera procesam nepieciešams ilgs laiks.

Nacionālās drošības padomes vadītājs atzīmēja, BRN ir liela organizācija, tādēļ jādod laiks, lai tās pārstāvji spētu nogādāt valdības vēsti saviem līderiem.

Šīs ir Taizemes pirmās oficiālās miera sarunas ar dienvidu provinču nemierniekiem.

Sarunas nesolās būt vieglas. Šis rīts sākās ar nemiernieku sarīkotu sprādzienu Narāthivātas provincē, kur gāja bojā trīs Taizemes paramilitāro organizāciju locekļi un vēl pieci cilvēki tika ievainoti.

Taizemes valdība uzskata, ka sprādziens ir saistīts ar sarunām Malaizijā.

Ne visi nemiernieki atbalsta sarunu sākšanu, norādīja Taizemes premjerministra vietnieks.

Arī daudzi eksperti uzskata, ka nemiernieku vidū vērojama šķelšanās, jo jaunās paaudzes nemiernieki ir daudz kaujinieciskāk noskaņoti nekā vecie BRN biedri.

Premjera vietnieks norādīja, ka pastāv šaubas arī par BRN pārstāvju pilnvarām rīkot sarunas, proti, valdība nav pārliecināta, ka viņi pārstāv nemiernieku vadību.

Nacionālās drošības padomes vadītājs atklāja, ka sarunu laikā viņi centīsies vienoties par uzbrukumu pārtraukšanu civiliem mērķiem, kas ļautu noteikt, vai BRN pārstāvji patiešām spēj kontrolēt kaujinieku darbību.

Taizemē ik dienu notiek dažādi vardarbīgi incidenti, bet par dažādo nemiernieku grupējumu struktūru un mērķiem maz kas zināms.

Nacionālās drošības padomes vadītājs pauda cerību, ka sekmīgu sarunu rezultātā arī pārējie nemiernieku grupējumi sekos BRN piemēram un tas dos iespēju panākt konkrētus rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!