Foto: Kadrs no video

Kāds bijušais ASV karavīrs savā dzimtenē apsūdzēts par cīnīšanos kopā ar Sīrijas nemiernieku grupu "Al Nusra Front", kas saistīta ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" un kuru Vašingtona uzskata pat teroristisku organizāciju, piektdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

30 gadus vecais amerikānis Eriks Harrouns par savām dēkām Sīrijā lielījās sociālajā tīklā "Facebook", kur arī publicēja videomateriālus, kuros redzams kopā ar "Al Nusra Front" kaujiniekiem.

Tagad viņš savā dzimtenē ir apsūdzēts "sazvērestībā izmantot masu iznīcināšanas ieročus ārpus ASV" – likuma, kurš attiecas uz ASV pilsoņiem visā pasaulē. Viņš esot cīnījies grupā, kura pret prezidenta Bašara al Asada valdības spēkiem izmantojusi raķešgranātas. Harrouns arestēts trešdien, kad viņš atgriezās ASV.

Vīrietis trīs gadus dienēja ASV armijā, līdz 2003. gadā viņu no dienesta atbrīvoja pēc tam, kad viņš cieta autoavārijā. Apsūdzētais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklētājiem pastāstīja, ka Sīrija šogad janvārī iekļuvis caur Turciju.

Brīvprātīgais karotājs pratinātājiem atklājis, ka dažādās kaujās ir sašāvis 10 cilvēkus, bet nebija drošs, vai kādu būtu nogalinājis. Harrouns arī esot kādreiz izteicies, ka "tikai miris cionists ir labs cionists" un ka plānojis doties uz palestīniešu teritorijām Izraēlas zvērību dēļ.

Iepriekš viņš sniedzis intervijas medijiem, kurās sevi raksturoja kā "brīvības cīnītāju".

Apsūdzētā tēvs stāsta, ka pēc autoavārijas, kurā gūtās galvas traumas dēļ Harrounam bija jāatstāj dienests, saasinājusies dēla depresija, no kuras jau viņš tāpat cietis pirms tam.

"Viņi tur [Sīrijā] izturējās pret Eriku kā pret varoni. Viņš centās glābt dzīvības," medijiem stāstīja tēvs. "Viņš strādāja ar tiem pašiem nemierniekiem, kurus Obama gatavojās sponsorēt," viņš piebilda.

Harrounam tagad draud līdz pat mūža ieslodzījumam, ja pierādīs viņa vainu likuma pārkāpšanā, kas neparedz izņēmumu, ja amerikānis ir karojis pret ASV naidīgu režīmu, skaidro "Sky News".

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!