Foto: stock.xchng

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" ir satraukta par izskanējušām ziņām, ka kāds vīrietis Saūda Arābijā gaida, kad viņam tiks izpildīts piespriestais soda mērs – piespiedu paralizēšana, ceturtdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

14 gadu vecumā notiesātais Ali al Havahers sadūra mugurā savu draugu, kurš pēc uzbrukuma palicis paralizēts uz leju no jostasvietas. Tagad 24 gadus vecais vīrietis jau desmit gadus ir pavadījis cietumā, gaidot, kad ķirurģiskā ceļā paralizēs viņu pašu, ja vien viņa ģimene cietušajam nesamaksās miljonu Saūda Arābijas riālu (149 tūkstoši latu), informē "Amnesty International".

Cilvēktiesību organizācija ir satraukta, ka tiesas spriedums varētu tikt izpildīts un notiesāto, padarot par invalīdu, paralizēs no vidukļa uz leju. Nevalstiskā organizācija nosoda šo spriedumu, par kuru uzzinājusi tikai nesen.

Saūda Arābijā darbojas šariata likumu formu, kurā atļauta "aci pret aci" sodu sistēma, kurā noziedzniekam tiek nodarīts tas pats, kas upurim, bet tā ļauj upuriem arī piedot saviem pāridarītājiem apmaiņā pret tā saukto asins naudu.

"Iespēja, ka šādu sodu varētu īstenot, ir pilnīgi šokējoša, pat uz fona, kur par dažādiem pārkāpumiem soda veids ir pēršana, kā tas ir Saūda Arābijā," norāda "Amnesty International" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģiona direktora vietniece Anna Harisone.

Arābu laikraksts "Hayat" citē notiesātā māti, kura stāsta, ka upuris par toreiz nepilngadīgā dēla noziegumu sākumā pieprasīja divus miljonus riālu, bet vēlāk summu samazināja uz vienu miljonu. "Bet mums nav pat desmitās daļas no šīs naudas," sūrojas 60 gadu vecā sieviete.

Laikraksts vēsta, ka anonīms filantrops ir sācis vākt ziedojumus asins naudas samaksai, taču nav zināms, cik daudz laika ir atlicis līdz soda izpildei.

"Amnesty International" uzskata, ka Saūda Arābijai būtu jāatsakās no šī soda un jāievēro starptautiskās saistības. Organizācija norāda, ka sods būtu traktējams kā spīdzināšana, bet Saūda Arābija ir ANO konvencijas pret spīdzināšanu dalībniece.

Saūda Arābijas tiesas jau iepriekš ir piespriedušas šariata sodus, kas ietvēruši zobu izraušanu, pēršanu, acu izduršanu un slepkavību gadījumā arī nāvi. "Amnesty International" nav informācijas, vai valstī ir izpildīts kāds sods ar piespiedu paralizēšanu, vēsta "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!