Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Keiptaunas melnādainais arhibīskaps un cīnītājs pret Dienvidāfrikas aparteīda režīmu Desmonds Tutu ir ieguvis Templetona Balvu par ieguldījumu "dzīves garīgās dimensijas apliecināšanā", ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Balvas piešķiršanas žūrija informē, ka 2013. gada prēmija Tutu piešķirta par viņa mūža darbu, sekmējot tādus garīgos principus kā mīlestību un piedošanu, kas palīdz atbrīvot cilvēkus visā pasaulē. Tutu saņems 1.1 miljonu britu mārciņu (910 tūkstošus latu).

Keiptaunas bijušais anglikāņu arhibīskaps ir 42 persona, kas saņem šo prēmiju. Oficiālā balvas piešķiršanas ceremonija notiks 21. maijā Londonā.

"Kad Tu esi pūlī un pacelies virs tā, parasti tas ir tāpēc, ka citi tevi nes uz saviem pleciem. Es vēlos pateikties visiem brīnišķīgajiem cilvēkiem, kas mani pieņēma kā līderi mājās, tādejādi ļaujot man pieņemt šo balvu kā pārstāvim," paziņoja 81 gadu vecais cīnītājs pret aparteīdu un miera sludinātājs Tutu.

Pagājušajā gadā Tutu par "patiesības teikšanu varai" saņēma Londonā bāzētā Mo Ibrahima fonda Āfrikai balvu viena miljona dolāru (548 tūkstoši latu) apmērā. 1984. gadā par cīņu pret aparteīdu viņš saņēma Nobela Miera prēmiju.

Templetona balva pēdējos 40 gadus ir lielākā naudas prēmija individuālām personām. To piešķir dzīviem cilvēkiem par "ievērojamu ieguldījumu dzīves garīgās dimensijas stiprināšanā". Balvas piešķiršanu 1972. gadā iedibināja investors un filantrops Džons Templetons. Pagājušajā gadā šo prēmiju saņēma Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!