Foto: Reuters/Scanpix

Vairākās Eiropas pilsētās pie mošejām un Tunisijas vēstniecībām līdz viduklim kailas aktīvistes ceturtdien izteica protestu pret islāmistu uzsākto arābu sieviešu tiesību ierobežošanu.

Ar līdzīgām akcijām pazīstamā Ukrainas feministu organizācija "Femen" ceturtdienu bija izsludinājusi par "Starptautisko "topless" džihāda dienu", un vienlaikus ar akciju Kijevā līdzīgas demonstrācijas notika arī Berlīnē un Parīzē.

Aktīvistes uz krūtīm bija uzrakstījušas tādus saukļus kā: "Kailas krūtis pret islāmismu."

"Mēs esam brīvas, mēs esam kailas. Tās ir mūsu tiesības, tas ir mūsu ķermenis, un neviens nedrīkst izmantot reliģiju un citas svētas lietas, lai ekspluatētu sievietes, lai tās apspiestu," uzrunājot demonstrantus pie Berlīnes mošejas, norādīja "Femen" biedre Aleksandra Ševčenko. "Un mēs pret viņiem cīnīsimies, un mūsu pupi būs stiprāki par viņu akmeņiem."

Akcijas dalībnieki īpašu uzmanību pievērsa tunisiešu aktīvistes Aminas Taileres lietai. Viņa pagājušajā mēnesī izsauca skandālu, internetā publicējot savas fotogrāfijas, kurās sieviete redzama kailām krūtīm, kuras grezno uzraksts: "Mans ķermenis pieder man. Piedrāzt jūsu morāli!"

Taileres atbalstītāji bažījas, ka viņa var tikt pakļauta kriminālvajāšanai.

Kijevā policija aizturēja divas sievietes, kurām uz kailajām krūtīm bija sauklis: "Brīvību Aminai!". Aizturēšana notika tūlīt, kā aktīvistes ieradās pie pilsētas mošejas.

Savukārt Parīzē aptuveni 20 puskailas sievietes, kuru ķermeņus rotāja uzraksti "Nē islāmistiem!" un "Nē šariatam!", mēģināja nokļūt pie Tunisijas vēstniecības, taču policija viņām to neļāva.

Tikmēr Briselē neliela grupiņa sieviešu sapulcējās pie pilsētas Lielās mošejas, skandējot: "Piedrāzt jūsu morāli!" un "Brīvību Aminai!"

Trīs aktīvistes sarīkoja neilgu protesta akciju arī pie Tunisijas konsulāta Milānā.

Savulaik sieviešu tiesību ziņā Tunisija tika uzskatīta par vienu no progresīvākajām arābu valstīm, taču, kopš pie varas nākusi islāmistu partija "Ennahda", valstī vērojama pakāpeniska sieviešu tiesību ierobežošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!