Foto: AFP/Scanpix
Kamēr pie Lielbritānijas parlamenta, pieminot mūžībā aizgājušo bijušo premjerministri Mārgaretu Tečeri, karogi nolaisti pusmastā, bet pie viņas mājas Londonā klājas ziedi, otrā pilsētas galā kreisie ekstrēmisti par godu ziņām par viņas nāvi rīko svinības.

Londonas banku rajonā, kura ietekmi ievērojami vairojusi Tečeres īstenotā finanšu tirgus deregulācija, daudzu ielās esošo ļaužu sejās pirmdien bija vērojamas skumjas par 87 gadus vecās kādreizējās konservatīvo līderes nāvi.

"Žēl, ļoti žēl. Viņa bija laba sieviete," atzina kādas juridiskās firmas darbinieks Alans Vaitfords. "Šī ir skumja diena," sarunā ar aģentūru AFP piebalsoja baņķieris Niks Deikings.

Pie Tečeres kādreizējās mājas kāpnēm Londonas centrā visu dienu auga ziedu kalns. Uz vienas no buķetēm pievienotajām kartītēm bija lasāms: "Lielākā britu līdere un patiesa lēdija. Jūs Lielbritāniju padarījāt par to, kas tā ir."

Tikmēr Brikstonā Londonas dienvidos zvērinātie Dzelzs lēdijas ienaidnieki rīkoja ballīti. Šajā alternatīvās kultūras mājvietā zem plakāta "Priecājieties, Tečere ir beigta!" bija pulcējušies aptuveni 200 cilvēku, kuri viņas aiziešanu svinēja ar iedzeršanu un dejām pie hiphopa un regeja mūzikas skaņām, kas vēlās no ielās iznestajiem skaļruņiem.

"Esmu ļoti iepriecināts. Viņa izdarījusi tik daudz, lai sagrautu šo valsti," atzina kāds no svinētājiem, vicinot 1990.gada avīžu reklāmas plakātu, kas vēstīja par Tečeres atkāpšanos no premjeres amata.

Tikmēr citi uz trotuāra pabeidza uzrakstu: "Laimīgu taciņu!"
"Mums mājās izkārtas karodziņu virtenes," aizrautīgi stāstīja Klēra Traskota, sieviete virs piecdesmit, izgreznojusies ar spīguļiem rotātu bereti un pašdarinātu saukli "Kling klang, ragana ir beigta!".

"Esmu no ziemeļiem, kur nebija darba, kur rūpniecība strauji izzuda, un viņas politika nodrošināja, ka tas notika vēl ātrāk," paskaidroja Traskota.

1981.gadā, divus gadus pēc Tečeres nākšanas pie varas, Brikstona pieredzēja nežēlīgus grautiņus.

Arī Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā uz svinībām pulcējās vairāk nekā 300 cilvēku. Antikapitālistisko kustību aktīvisti, kas uzkurināja pūli, skandēja: "Megija, Megija, Megija!", uz ko tas atbildēja: "Beigta, beigta, beigta!" Pēc tam sākās koncerts.

Glāzgovas sociāliste Andžela Makormika paskaidroja: "Esmu šeit no paaudzes, kurai nebija nākotnes, kad tā atstāja skolu, un nebija darba. Esmu šeit to manu ģimenes locekļu vārdā, kuru dzīvi Glāzgovā astoņdesmitajos sagrāva Mārgaretas Tečeres ekonomiskā politika jeb ekonomiskie noziegumi."

Tečeres valdības laikā, kas ilga no 1979. līdz 1990.gadam, viņas niknākie ienaidnieki bija ogļrači, un vienai no ogļu ieguves industrijas amatpersonām, kas pirmdien svinēja savu dzimšanas dienu, bijušās premjeres nāve bija kā putukrējums uz tortes.

"Es tieši šobrīd par to iedzeru," AFP neslēptā priekā sacīja Nacionālās ogļraču arodbiedrības (NUM) reģionālās nodaļas sekretārs Deivids Hopers. "Šī ir brīnišķīga diena. Šodien ir mana 70.dzimšanas diena, un tā ir viena no labākajām, kāda man dzīvē bijusi."

Arī citi kreisie Tečeres nāvi atzinuši par piemērotu iemeslu svinībām.
"Mēs priecāsimies, viņu vairs neredzot," atzīst kreiso ekstrēmistu nedēļas laikraksta "Socialist Worker" redaktore Džūdita Ora. "Viņa sagrāva dzīvi desmitiem miljonu Lielbritānijas strādnieku šķiras ļaužu (..), un viņai patika karš. Tas bija viens no viņas pretīgākajiem brīžiem, taču noziegumu saraksts ir garš."

Savukārt pilsoņtiesību aktīvists Pīters Tečels uzskata, ka Tečere bijusi "īpaša, taču bezsirdīga". Viņš atgādināja, ka viņa iznīcinājusi Lielbritānijas rūpniecības pamatus un viņas vadībā pirmo reizi pēdējo 100 gadu laikā pieņemts pirmais pret gejiem vērstais likums.

Tomēr vienlaikus Tečels atzīst, ka Tečere kā pirmā un pagaidām vienīgā sieviete Lielbritānijas premjera krēslā paveikusi arī ko nozīmīgu.
"Viņai par labu jāsaka, ka viņa politikā satricināja seksisma stikla griestus un nonāca vīriešu pasaules pašā augšā," norādīja aktīvists.

Arī kartīte pie vientuļās narcises, kas bija nolikta pie Tečeres pieminekļa blakus parlamenta apakšpalātas ēkai, vēstīja: "Jūs sievietēm bijāt iedvesma."

Arī internetā reakcija uz Tečeres nāvi bija tikpat pretrunīga.

"Viņa bija lieliska dāma," raksta tehnoloģiju magnāts Alans Šugars, kurš pats gan atbalsta leiboristus. "Viņa mainīja Lielbritānijas politikas seju, radīja iespējas ikvienam Apvienotajā Karalistē gūt panākumus. Dusi mierā!"

"Lai viņa deg elles ugunīs," savā tvitera kontā savukārt paziņojis Leiboristu partijas kreisā spārna pārstāvis un parlamenta deputāts Džordžs Galovejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!