Foto: AP/Scanpix

ASV varas iestādes ir publiskojušas informāciju un pirmās pirmdien Bostonas maratonā izmantoto spridzekļu atlieku fotogrāfijas, vēsta raidsabiedrība BBC. Divu sprāgstierīču eksplozijas netālu no maratona distances finiša līnijas laupīja trīs cilvēku dzīvības, bet vairāk nekā 170 ievainoja.

Publiskotajās fotogrāfijās redzamas melnas mugursomas atliekas un metāla daļas, kas varētu būt spiediena katla atliekas, vēsta BBC. Tikmēr raidsabiedrības "Sky News" rīcībā nonākušajās fotogrāfijās redzami sprādzienā saliekti metāla tvertnes gabali, vadi, baterija un neliela mikroshēma.

Tāpat notikuma vietā atrasti lodīšu gultņu fragmenti un naglas, kas, iespējams, "bijuši ievietoti spiediena katlā", žurnālistiem pastāstīja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents Ričards Deslauriers.

Atrastās sprāgstierīces atliekas nosūtītas ekspertīzei uz laboratoriju, kur eksperti rekonstruēs tās uzbūvi un sastāvdaļas.

FIB uzsver, ka izmeklēšana joprojām ir sākuma stadijā, neviens nav uzņēmies atbildību par notikušo, nav skaidri motīvi un aizdomās turamo loks. Amatpersonas aicina cilvēkus ziņot par visu, kas viņiem maratona laikā licies aizdomīgs. "Kāds zina, kurš to izdarīja," teica Deslauriers.

Sprāgstvielas bijušas ievietotas 1,6 galonu (aptuveni 3,7 litri) lielos katlos ar lodīšu gultņiem un naglām, aģentūrai AFP atklājis kāds izmeklēšanai tuvs avots. Tās ievietotas melnās somās un atstātas sprādziena vietā uz zemes.

Jau vēstīts, ka pirmdien netālu no Bostonas maratona finiša līnijas cilvēku pūlī eksplodēja divi spridzekļi, nogalinot trīs un ievainojot 176 cilvēkus, no kuriem aptuveni 17 ir smagā stāvoklī. Bojā gājis arī kāds astoņus gadus vecs zēns.

Izmeklētāji ir nopratinājuši kādu Saūda Arābijas pilsoni, kurš ASV uzturas ar studentu vīzu, otrdien vēstīja raidsabiedrība CNN. Tāpat pārmeklēta šīs personas dzīvesvieta Bostonas ziemeļos. Līdz šim nekas neliecinot, ka persona būtu saistīta ar sprādzieniem, uzsver amatpersonas. Saūda Arābijas pilsoni ar ievainojumu kāja Bostonas slimnīcā apsargājot policija, tomēr amatpersonas uzsver, ka viņš nav apcietināts.

Raidsabiedrības rīcībā esošā informācija liecina, ka ir nopratināta arī kāda Saūda Arābijas izcelsmes ārste. Policija informē, ka izmeklēšanas ietvaros izmeklētāji runā ar lielu cilvēku skaitu.

Izlūkošanas dienesti pārbauda visu iespējamo informāciju par draudiem pirms terorakta, to skaitā dažādos džihādistu forumos, tomēr līdz šim nav izdevies atrast nekādas norādes, kas pirms sprādzieniem būtu liecinājušas par plānoto uzbrukumu. Tāpat joprojām nav zināms, vai spridzināšanu organizēja ārvalstu, vai iekšzemes grupējumi.

Izmeklētāji pievērš uzmanību katram sīkumam, lai no informācijas drumslām iegūtu informāciju par noziegumu. Bostonas izmeklēšanas dienesti teic, ka viņu rīcībā ir vairāki aktīvi pavedieni un panākumi nozieguma vietas izpētē. Spridzekļi esot bijuši mazi un nav saturējuši "C-4" vai kādu citu augsti eksplozīvu sprāgstvielu. Bet pats uzbrukums esot bijis "sarežģīts un koordinēts".

Amatpersonas slavē atbildīgos dienestus, kas operatīvi no notikuma vietas, minimizējot haosu, aizveduši cilvēkus un saglabājuši neskartu nozieguma vietu, kas ir ļoti nozīmīgi veiksmīgai izmeklēšanai.

Bostonas lidostās policisti aptaujā cilvēkus, vai to telefonos nav bildes un ieraksti no maratona. Amatpersonas skaidro, ka cilvēki paši var neapjaust, ka viņu fiksētais materiāls var izrādīties izmeklēšanai nozīmīgs.

Nozīmīgi informāciju izmeklētājiem varētu sniegt caur notikuma vietas tuvumā esošo mobilo sakaru torņiem izejošie signāli.

Pēc cilvēku evakuācijas eksperti un sprāgstvielu meklēšanā apmācītie suņi pārbaudīja milzīgu daudzumu aizdomīgu saiņu, jo daudzi cilvēki notikuma vietā bija pametuši savas somas.

"Es redzēju cilvēkus, kuriem izskatījās, ka ir norautas kājas. Tur bija daudz asiņu zem kājām. Tad cilvēkus veda ratiņkrēslos," pastāstīja 33 gadus vecais Džo Andersons, kurš neilgi pirms sprādziena pieveica 42 kilometru garo distanci.

Daudziem ievainotajiem tuvākajās dienās būs nepieciešamas papildus operācijas, pastāstīja Masačūsetsas Centrālās slimnīcas ķirurgs Pīters Fagenholcs. "Mēs redzam daudz šrapneļa traumas ar mazām metāla atlūzām," ārsts informēja reportierus.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka par spridzināšanu atbildīgie "sajutīs pilnu likuma spēku", bet Baltais nams norādīja, ka reaģē uz incidentu kā "teroraktu".

Pirmais spridzeklis, radot lielu uguns un dūmu mākoni, skatītāju pūlī detonēja aptuveni četras stundas pēc maratona sākuma, kad finišam tuvojās daudz skrējēju. Pēc dažām sekundēm eksplodēja arī otrs spridzeklis.

Pēc sprādziena drošības pasākumi pastiprināti valsts galvenajās pilsētās, tai skaitā Vašingtonā un Ņujorkā.

Par papildus drošības pasākumu apsvēršanu paziņoja arī svētdien gaidāmā Londonas maratona rīkotāji.

Bostonas maratons tiek rīkots jau kopš 1897. gada. Katru gadu pasākums piesaista aptuveni pusmiljonu skatītāju un 20 000 dalībnieku, informē "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!